20:23 / 12.03.2022.

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT

Od travnja plin poskupljuje oko 16%, nekima cijene ostaju iste do listopada

Poskupljuje plin

Poskupljuje plin

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Hrvatska energetska regulatorna agencija jučer je objavila cijene plina za kućanstva od 1. travnja koje će vrijediti idućih godinu dana. U prosjeku će plin poskupjeti za 16%, no nekima će cijene ostati iste sve do početka listopada.

Nabavna cijena plina otišla je u nebo zbog čega bi od prvoga travnja i cijene za kućanstva drastično rasle. Zahvaljujući smanjenju stope PDV-a za plin na 5 posto te direktnoj potpori na račune građana od 10 lipa po kilovatsatu, do toga ipak neće doći.

- Imajući u vidu te mjere Vlade, porast ne bi bio 77 posto prosječno, nego bi to rezultiralo prosječnim porastom u Republici Hrvatskoj na svim područjima od 16 posto, pri tom primjerice u Zagrebu je to 15 posto, a raspon najmanji do najveći porast je od 10 do 23 posto - izjavio je Goran Babić, direktor Sektora za plin i naftu, HERA.

Stoga će uskoro u glavnom gradu građani osim za hranu više izdvajati i za plin.

U Rijeci hladno i burno jutro, pa će mnogi pojačati grijanje. Dobra je vijest da se velikoj većini njih, cijene neće mijenjati do jeseni.

- Nove cijene se odnose na tzv. opskrbljivača u javnoj usluzi i to su svi oni u Rijeci koji imaju ugovor s Gradskom plinarom Zagreb opskrbom. Što se tiče svih onih koji su potpisali, a takvih je 80-tak posto na području grada Rijeke, koji su potpisali ugovor s Energom, njima se cijena do 30. rujna ove godine neće mijenjati - najavio je Sanjin Kirigin, direktor Energo, Rijeka.

A od 1. travnja plin će najviše poskupiti u Daruvaru, koji je dosad imao najniže cijene.

Zbog rasta cijene plina socijalna naknada koja se ranije izdavala samo za struju, sada obuhvaća i ugrožene potrošače plina. 82 i pol tisuće korisnika primat će pomoć od 400 kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!