Odlični prinos i kvaliteta kamilice

26.05.2022.

07:00

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/HRT

Berba kamilice u Virovitičko-podravskoj županiji

Berba kamilice u Virovitičko-podravskoj županiji

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Virovitičko-podravskoj županiji dobri su i prinos i kvaliteta kamilice. Cijena troškova berbe i sušenja je narasla, pa je za dvadesetak posto veća i otkupna cijena. Proizvodnja u Pitomači je ugovorena s pedesetak kooperanata iz kontinentalne Hrvatske, a dio će završiti u čajevima i u izvozu.

Obitelj Kaladić iz Gradine ove je godine kamilicu zasadila na 75 hektara od čega 33 u ekološkoj proizvodnji. Klimatološke prilike išle su im na ruku, a zbog visokih temperatura posljednjih dana kamilica prisilno dozrijeva.

- Ove godine smo zadovoljni, prinos nam se kreće od 750 do 800 kg suhe tvari. Vrijeme nam ide na ruku, tako da se ona lijepo otvorila, rekao je Ivan Kaladić, OPG Ivan Kaladić, Gradina.

No porast cijene energenata stvara im probleme. Prošle godine otkupna cijena za konvencionalnu kamilicu, ovisno o kvaliteti, kretala se oko 15 kuna po kilogramu, a to je uz nenadane troškove premalo pa očekuju povećanje.

- Što se tiče realne cijene, to je stvar kvalitete, ali ispod 20 kuna ništa. Ovo je sve malo, jer plin je otišao 300% na novi ugovor koji sam napravio inače je bilo i povećanje od 500%, što je enormno povećanje i nema pokrića, dodao je Kaladić.

Otkupljivač kamilice iz Pitomače na taj je problem reagirao povećanjem otkupne cijene.

- Mi to određujemo još u jesen kada ugovaramo proizvodnju, no međutim zbog ove situacije mi ćemo ići s povećanjem cijene od dvadesetak do tridesetak posto prema kooperantima, rekao je Josip Ivanac, direktor za proizvodnju "Spider grupa", Pitomača.

Ove godine ugovorili su uzgoj kamilice na preko 1300 hektara s kooperantima iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a očekuju i znatne rezultate.

- Mi imamo u planu otupiti negdje zajedno i proizvesti oko 1000 tona suhe kamilice i to je naš plan, eventualno još ćemo možda morati potražiti na drugim tržištima kojih stotinjak tona jer potrebe velike imamo, dodao je Ivanac.

A to govori da za svu kamilicu imaju osiguran plasman, počevši od vlastite proizvodnje čajeva pa sve do izvoza za potrebe farmaceutske industrije u Europi i Americi gdje je posebno tražena upravo ekološka kamilica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!