Hrvatska kamilica na gotovo svim kontinentima

09.08.2021.

07:00

Autor: Sani Lukić/Plodovi zemlje/HRT

Kamilica

Kamilica

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Hrvatska sve više izvozi ljekovito bilje. Samo lani vijednost je izvoza premašila 20 milijuna eura. Predjnači - kamilica. Žetva i otkup u Podravini i Slavoniji su završili, a prerada je u punome jeku. Urod je dobar, a kakvoća uglavnom prvorazredna pa će najveći dio završiti kod stranih kupaca - u čajevima, kao gotov proizvod.

Hrvatska sve više izvozi ljekovito bilje. Samo lani vijednost je izvoza premašila 20 milijuna eura. Predjnači - kamilica. Žetva i otkup u Podravini i Slavoniji su završili, a prerada je u punome jeku. Urod je dobar, a kakvoća uglavnom prvorazredna pa će najveći dio završiti kod stranih kupaca - u čajevima, kao gotov proizvod.

Pogon najvećeg domaćeg proizvođača, otkupljivača i prerađivača ljekovitog bilja u Pitomači pun je mirisne kamilice. Većinom je stigla s obližnjih podravskih ili slavonskih polja iz vlastitog uzgoja, ali i od kooperanata među kojima je dosta dugogodišnjih.

- Proizvodimo 30 hektara kamilice već otprilike 30-ak godina. Ova godina je imala puno oborina na početku, ali prinosi su solidni. Čak iznenađujuće. Zbog onog kišnog perioda berba je kasnila 14 dana, ali dosta je dobra - i kvaliteta, kaže Marijan Cafuta. Prosječni urod po hektaru je 800-900 kilograma.

- Ove smo godine zasijali 20 hektara kamilice. Što se tiče rezultata proizvodnje nešto je manje nego lani. Godina je bila stresnija a kvaliteta je zadovoljavajuća. Analize su nam dobre, a imali smo ih cijeli kako bi zadovoljili kvalitetu proizvodnje, dodaje Marko Meštrović.

Naša je kamilica bogata eteričnim uljima, no važna je i čistoća, a tu treba imati savjesne susjede koji će paziti pri prskanju u blizini polja kamilice. Ako je neka parcela zasijana kamilicom oko 300 metara udaljena od one na kojoj se nepravilno koriste kemijska sredstva - može se dogoditi da sitne čestice dopru i do kamilice, objašnava Josip Ivanec.

- Znamo da je čistoća bitna i ove su godine susjedi bili OK. A prošle godine je trećina kamilice bila zaražena. Ove godine je sve dobro, analize su prošle barem kod nas - tako da nemamo prigovora, govori Marijan Cafuta. Dodaje kako bi bilo dobro naći u 20 do 30 hektara zemlje u komadu kako bi se kamilica mogla 'štititi'.

No i na manjim parcelama dio poljoprivrednika postiže dobre urode, a Marko Meštrović napominje da je upravo podravsko pjeskovito tlo najpovoljnije baš za kamilicu. A budući da nije dobro za druge kulture, planira i proširiti proizvodnju.

Iz tvornice čajeva u Kladarama pokraj Pitomače na godinu izlazi čak 500 milijuna filtarskih vrećica čaja, među kojima je sve više upravo kamilice. Izvozi se gotov proizvod na gotovo sve kontinente. Njihov čaj završit će, kaže predsjednik Uprave Denis Nemčević - na policama Europske unije, SAD-a, Kanade i Australije.

Unatoč korona krizi ovdje posla ne manjka pa čak u nekim segmentima ove godine očekuju i rekorde. Ove će godine dodaje Nemčević otkupiti preko 1.100 tona kamilice. Ove su godine kroz pakirnicu udvostručili plasman svojih proizvoda i očekuju izvrsnu godinu. Ove godinu planiraju ukupnom finalizacijom proizvodnje dosegnuti 10 milijuna eura od kojih će 80 posto ostvariti u izvozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!