17:20 / 19.10.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Biznis se vraća u normalu. Kako dobro iskoristiti europski novac?

Oporavak gospodarstva

Oporavak gospodarstva

Foto: HTV / HRT

U pandemiji su se ugasile mnoge tvrtke i obrti, no ima i onih kojima je u izazovnom vremenu poslovanje procvalo. Potvrđuju to poslovni rezultati IT sektora, farmaceutike, elektroindustrije, internetske trgovine, ali i rast izvoza koji je 26 posto veći nego lani. I europske banke i investicijski fondovi tvrde da se hrvatsko gospodarstvo oporavlja i biznis vraća u normalu.

U pogonima Končar - Elektroindustrije zastoja nema. Ugovorenih je poslova 40 posto više nego lani, kaže predsjednik Uprave Gordan Kolak. Lani su ostvarili bolje rezultate nego 2019., a u prvih šest mjeseci ove godine bilježe rast izvoza od 18 posto. U zadnje vrijeme sve više izvoze u Sjevernu Ameriku.

Smanjiti uvoz hrane i ovisnost o turizmu

Povratak poslovanja u normalu potvrđuju i strani ulagači. Nizozemska tvrtka Webpower Adria, koja je prva u Hrvatskoj uvela četverodnevni radni tjedan, širi poslovanje. Vlasnik Ran De Jong ima u Hrvatskoj tri tvrtke. Želi ovamo, dodaje, prenijeti tehnologiju nizozemskih staklenika kako bi Hrvatska smanjila uvoz hrane.

- Imate sjajne tvrtke Infobip, Rimac, Infinum. Optimističan sam glede oporavka, no trebalo bi smanjiti ovisnost o turizmu, upozorava.

Zelene investicije u privatni sektor

I poljski investicijski fond, jedan od vodećih u regiji, nastavlja s akvizicijama. Nakon Panpeka, Studenca i Intersporta planiraju nova preuzimanja, najavljuje Michal Kedzia, partner za Adria regiju Enterprise Investorsa. Nove će projekte objaviti do kraja godine. Iskustva su prilično dobra, želimo širiti poslovanje u sektoru proizvodnje, usluga i trgovine, dodaje.

I Europska banka za obnovu i razvoj uložila je ove godine u naš privatni sektor 114 milijuna eura. Predstavnik EBRD-a za središnju i jugoistočnu Europu Miljan Ždrale naglašava da se njihova strategija sve više okreće zelenim investicijama, a karakteristične su one u privatni sektor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!