Tvrtka iz Međimurja zna kako zadržati radnike

07.10.2021.

07:00

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Alen Vugrin

Alen Vugrin

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Međimursko gospodarstvo i ove godine bilježi iznadprosječne rezultate, a u odnosu prema drugim hrvatskim regijama tržište rada je stabilno i nema znatnijih odljeva kadrova.

Ključno je motivirati ljude boljim uvjetima rada i većim plaćama, ali i obrazovanje igra važnu ulogu. Rano i profesionalno usmjeravanje učenika, provođenje programa osposobljavanja i prekvalifikacija, neka su od rješenja.

Hrvatskome građevinarstvu, koje ostvaruje 6% BDP-a, u ovome trenutku nedostaje 100 tisuća radnika. Malo je tvrtki koje zbog toga nemaju problema, poput ove čakovečke u kojoj su na vrijeme shvatili kako zadržati ljude.

- Nemamo problema s odljevom radne snage jer imamo stimulativne plaće, dajemo regres, božićnicu, uskrsnicu i to je jedini način da ih zadržimo. A da i mi osjećamo neke posljedice odlaska - osjećamo, kaže direktor Alen Vugrin.

U suradnji sa županijom, gradovima i općinama u međimurskoj Obrtničkoj komori već se gotovo dva desetljeća provodi program stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja pa u toj županiji nemaju većih problema s nedostatkom majstora.

- Mi se na razne načine prilagođavamo tržištu, pokušavamo privući ne samo učenike nego i njihove roditelje. Autobusom idemo izravno do obrtnika, imamo prezentaciju obrtničkih zanimanja po osnovnim školama, sajmovima i manifestacijama, objašnjava tajnik Obrtničke komore Međimurske županije Robert Varga.

Iz Hrvatske je iselilo 10 posto stanovništva, u najvećoj mjeri onog probranog - u najboljoj radnoj dobi i najboljih kvalifikacija. Zbog toga iz godine u godinu raste potreba za uvozom radne snage.

Stranci nude bolje uvjete

Ivana Drobac Kern iz Odjela za pripremu za zapošljavanje HZZ-a kaže kako se uvijek radi o istim zanimanjima - iz ugostiteljstva, turizma, građevine, prijevoza i prerađivačke industrije.

Aktualna situacija u Velikoj Britaniji , u kojoj nedostaju deseci tisuća vozača, zasigurno će se odraziti i na naše tržište rada, upozorava Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika. I to zato što stranci nude bolje uvjete.

Uz motivaciju boljim uvjetima rada i većim plaćama , tržište rada i odljev kadrova može se stabilizirati programima osposobljavanja i prekvalifikacija te ranim profesionalnim usmjeravanjem učenika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!