16:52 / 27.10.2021.

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Vježba spremnosti međimurskih službi u obrani od poplava

Vježba "Drava 2021"

Vježba "Drava 2021"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Provjera spremnosti svih žurnih službi u sastavu civilne zaštite Međimurske županije te provjera postojeće i upoznavanje s novom opremom, osobito sustavom vodenih brana, bila je glavna svrha vježbe pod nazivom 'Drava 2021'.

Spašavanje ljudi i materijalnih dobara na poplavljenom području bila je glavna zadaća pripadnika žurnih službi u sastavu Civilne zaštite.

- To je na neki način demostracija opreme i spremnosti naših timova koji spašavaju poplavljeno područje. To je vrlo izgledna situacija na području Međimurske županije s obzirom na veliki broj vodenih površina kojima je Međimurje okruženo, upozorio je Miodrag Novosel iz GSS-a Međimurske županije.

Uz pripadnike Gorske službe spašavanja, vatrogasce i policiju, važnu ulogu u spašavanju imaju aktivisti Crvenog križa te djelatnici Zavoda za hitnu medicinu.

- Danas na vježbi naš tim C1 koji se sastoji od liječnika, medicinskog tehničara i vozača pristupa preuzima unesrećenog koji je najteže ozlijeđen u ovoj poplavi i pruže osnovne postupke oživljavanja te ga prevozi u Županijsku bolnicu u Čakovec, izvijestila je Vladimira Križaj Grbant, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Provjerena je postojeća, ali i predstavljena nova oprema. Osim već postojeće opreme novost je vodena box barijera duga 3 kilometra, koja je vrlo efikasna i zamjenjuje zečje nasipe, kazao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Branko Sušec.

U vježbi su sudjelovali i dobrovoljni vatrogasci iz triju međimurskih općina uz rijeku Dravu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!