U ovoj se tvornici ne boje poskupljenja struje i plina

02.02.2022.

16:55

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/HRT/D.S.

Uštede na energentima

Uštede na energentima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dok se mnogi žale na poskupljenja, posebno energenata, oni koji su se odlučili na dugoročna ulaganja u alternativne izvore energije, danas nemaju problema. Donosimo primjer iz Međimurja.  

Poskupljenja energenata u tvornici u Pušćinama se ne boje. Električnom energijom opskrbljuju se iz vlastite solarne elektrane.


- Mi smo 2017. godine uveli solane panele, imamo vlastitu struju, višak koje čak i prodajemo HEP-u, tako nas nije pogodila ta pandemija povećanja cijena i sada se ta investicija pokazala izrazito pogodnom, rekla je Bernarda Cecelja, direktorica i vlasnica tvrtke "Bernarda".


Ne boje se ni velikog povećanja cijene plina jer već osam godina imaju vlastiti sustav grijanja na kruto biološko gorivo.


- Uvijek tražimo nekakvu alternativu, u ovom slučaju počeli smo s plinom. Ugradili smo peći na kruta goriva i s time smo zaokružili naš ciklus jer biološkim otpadom, otpacima od drva kojima se koristimo u proizvodnji, grijemo se cijelu zimu, kaže gđa. Cecelja.


Iako im je zbog pandemije proizvodnja osjetno pala, nije bilo otpuštanja radnika, a vlasnica tvrtke kaže da su čak i povećali plaće i redovito plaćali sve svoje obveze.


Čak 85 posto proizvodnje izvoze, a njihovi su kupci najpoznatiji svjetski hotelski lanci. Poseban dio razvoja i proizvodnje koncentriran je na medicinski program.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!