07:00 / 18.01.2022.

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Mursko Središće zna kako privući mlade obitelji

Mursko Središće

Mursko Središće

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Početkom godine znatno su povećali i naknade za novorođenu djecu. Za prvo dijete u obitelji naknada je tri tisuće, za drugo šest tisuća kuna. U gradu im nude četiri vrste potpora koja jedna drugu ne isključuju, a mogu ići i do 50 tisuća kuna po obitelji.

Poticaje za kupnju ili gradnju kuće odnosno za kupnju ili renoviranje stana dosad je iskoristilo osamdesetak mladih. Među njima je i obitelj Nedeljko koja je u Mursko Središće doselila prošle godine. Uz poticaj za uređenje stana dobili su i naknadu za novorođeno dijete.

- U Središće smo doselili prvenstveno zbog toga što tu imam posao, dobili smo poticaj koji nam je pomogao u renoviranju stana koji smo kupili. Lijepo nam je ovdje, ima puno sadržaja za djecu, tu je novi vrtić i zbog toga smo se odlučili doći ovdje, kaže Marko Nedeljko.

U gradu djeluje udruga „Serjanske mame i bebe" koja na mnoge načine pomaže mladim mamama i njihovoj djeci.

- Pomoć pri vježbanju od 4 mjeseca do prohodavanja, nakon toga plesne vježbaonice za djevojčice i dječake do 10 godina, držimo predavanja i edukacije gdje dolaze psiholozi, fiziotarapeuti, stomatolozi te radionice - sve u cilju da pomognemo mladim mama, kaže Marina Matjašić, predsjednica Udruge "Serjanske mame i bebe".

Planiraju proširiti zgradu osnovne škole i uvesti jednosmjensku nastavu, ali i vrtić u kojemu boravak mališana trenutačno sufinanciraju sa 60 posto.

- Dokumentacija je gotova, građevinska je izdana, čekamo javni poziv i za idućih 30 godina riješit ćemo pitanje smještaja djece. Opet ćemo promijeniti odnos sufinanciranja u korist roditelja - sad je to 60/40 može biti 70 /30, a u konačnici, mislim da je 80/20 onda na tragu toga da bude besplatan, kaže Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća.

Za sve osnovnoškolce osigurali su besplatan školski obrok, sufinanciraju prijevoz, kupnju udžbenika i bilježnica, kreditiraju studente te im, kao i srednjoškolcima, isplaćuju jednokratnu pomoć.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!