Pokraj Grubišnog Polja gradi se podzemno skladište plina

26.08.2022.

20:14

Autor: Sani Lukić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Pokraj Grubišnog Polja gradi se Podzemno skladište plina

Pokraj Grubišnog Polja gradi se Podzemno skladište plina

Foto: Dnevnik / HRT

Pokraj Grubišnog Polja gradi se Podzemno skladište plina vrijedno 500 milijuna kuna. Uz ono u mjestu Okoli nedaleko od Ivanić-Grada, bit će to drugo podzemno skladište u Hrvatskoj. Riječ je o dugoročnom strateškom projektu koji bi za pet godina trebao osigurati stabilnost opskrbe plinom u vrijeme visoke potrošnje.

Radovi na ležištu plina koji su počeli u veljači dobro napreduju. To je tek prvi dio. Bude li sve kako je planirano, iduće bi godine trebala početi eksploatacija plina kako bi se počelo prazniti ležište.

- S ove dvije bušotine i sa ovim instalacijama bili bismo negdje na nivou oko 20 tisuća kubika na sat. To će popraviti proizvodnu sliku prirodnog plina svakako. Godišnje računamo na nekih 40-ak milijuna, to može biti malo više, malo manje, ovisi u kojoj fazi, ovisi o raznim uvjetima, istaknuo je direktor Sektora "Podzemnog skladišta plina" Laslo Farkaš Višontal.

Voditelji projekta kojim bi se trebale povećati dosadašnje mogućnosti skladištenja plina za oko 20% ističu dobru suradnju s lokalnom sredinom. Ona će također imati koristi.

Prirodni plin trebao bi se ovdje eksploatirati od pet do šest godina, a nakon pražnjenja ležište će služiti kao podzemno skladište plina.

- Ovaj dio koji sada vidimo, s prethodnim radovima je 250 milijuna kuna, a ostatak će zapravo biti u drugoj fazi. Otprilike, ne prije 2027., 2028. će se Grubišno Polje pojaviti na karti podzemnih skladišta plina Europe, ističe Višontal.

Iako manjeg volumena od skladišta Okoli, ovo u Grubišnom Polju važno je stoga što će omogućiti povlačenje plina brže od sadašnjeg, i to 40%. S kapacitetom od 100 milijuna kubnih metara neće biti samo sezonsko skladište nego će se koristiti ovisno o potrebama korisnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!