Porinuće broda za ciparsku pomorsku policiju u pulskom brodogradilištu

24.05.2023.

Zadnja izmjena 19:17

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Porinuće broda u pulskom brodogradilištu

Porinuće broda u pulskom brodogradilištu

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Pulsko brodogradiliste Tehnomont nastavlja svoje poslovne uspjehe. U njemu je porinut patrolni brod, prvi od tri istovjetna koja grade za ciparsku pomorsku policiju. Knjiga narudzbi tog malog pulskog brodogradilišta je puna, ugovorenih projekata ima jos, zaposlenost za 130 radnika je osigurana.

Galerija
Porinuće broda u pulskom brodogradilištu, Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Porinuće patrolnog broda u Puli, Foto: Srecko Niketic/PIXSELLPorinuće patrolnog broda u Puli, Foto: Srecko Niketic/PIXSELLPorinuće patrolnog broda u Puli, Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Ovaj trenutak u brodogradilištu s nestrpljenjem očekivao.

Nakon krštenja brod je s dizalicom polako spušten u more.

- Zadovoljni smo, nemamo problema. Sad ćemo vidjeti kad ga spustimo kako će se ponašati, rekao je Marko Kajić, radnik brodogradilišta.

- Jedan u nizu brodova. Novi naručitelj, novo iskustvo, dodao je Božidar Grgić, radnik brodogradilišta.

Ciparska će se policija njime koristiti za patroliranje i spašavanje na području do 150 nautičkih milja od obale. Stoga ima najsuvremeniju navigacijsku i komunikacijsku opremu, u njega će se ugraditi i termovizijska kamera koja može detektirati osobu na 5 kilometara. Brod ima još neke specifičnosti - nisku razinu buke u kormilarnici, a s obzirom na to da je lakši, brz je na moru.

- Brod ima projektiranu brzinu od 35 čvorova. No, međutim ugovorom je zahtijevano na 34. Vrlo velika brzina za brod od 17 metara i težine skoro 30 tona, rekao je Niko Skala, tehnički direktor brodogradilišta.

U cijelosti je izgrađen od aluminija, a upravo se za gradnju plovila iz tog materijala specijaliziralo ovo malo pulsko brodogradilište. Posla ne nedostaje. Uz ciparske patrolne brodove, grade se i dva protupožarna broda za Grčku.

- S obzirom na to da smo mi malo brodogradilište koje sebe sami financiramo i osiguravamo sredstva, kako se koji brod otpusti, onda se može ugovarati sljedeći, tako nas i banke prate, pojasnila je Gordana Deranja, predsjednica uprave Tehnomonta.

Ovaj patrolni brod, nakon porinuća, sada će na završno opremanje, a za desetak dana na probnu plovidbu. Ciparskom bi naručitelju trebao biti isporučen u srpnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!