Poticaj jačanju poduzetništva daju i nove mjere zapošljavanja

23.03.2023.

19:49

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je lani osnovano gotovo 30 tisuća tvrtki i obrta, a u prva dva mjeseca ove godine već ih je registrirano oko 4 i pol tisuće, najviše u velikim gradovima. Poticaj jačanju poduzetništva daju i nove mjere zapošljavanja, za što je do kraja 2025. osigurano 146 milijuna eura iz europskih fondova i državnog proračuna. Posebno se podupire zapošljavanje mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, u tvrtkama koje znatno pridonose digitalnoj i zelenoj tranziciji...


Zagrebačka poduzetnica Maja pokrenula je posao u najgore vrijeme, u pandemiji. Zapošljava djelatnike za vrlo tražen nadzor zaštite na radu, a uz potpore ipak lakše posluje.

- Za dugotrajno nezaposlenu osobu smo dobili pet tisuća eura potpore i za pripravništvo oko 12 tisuća eura . Za našu malu firmu to znači jako puno. Što se tiče predaje zahtjeva preko hrvatskog Zavoda za zapošljavanje sve je išlo jako brzo i u roku 24 sata se je potpora realizirala, rekla je Maja Trbojević, direktorica Nadzora zaštite na radu.

I nakladničke kuće posegnule su za potporama.

- Aplicirali smo za zapošljavanje za nove, mlade djelatnike, a u zadnje vrijeme i za potrebe usavršavanja u digitalnom marketingu i te potpore iako ne pokrivaju potpune troškove, ipak je udio značajan, rekla je Saša Krnic, direktorica IBIS grafike.

Potpore za novozaposlene izdašnije su nego prije. Za svakog novog radnika može se dobiti i do 8 tisuća eura na godinu.

- To ovisi o djelatnosti koja je i je li potpora za zeleno i digitalno, a uveli smo i dodatnu mjeru za Sisačko moslavačku županiju koja je i do sto posto veća nego u ostatku Hrvatske, rekao je Marin Piletić, ministar rada , mirovinskog sustava i socijalne politike.

Trenutačno je na Zavodu za zapošljavanje oko 115 tisuća nezaposlenih. Želja je barem njih 20 tisuća vratiti na tržište rada provedbom mjera aktivne politike. Najtraženija je potpora za samozapošljavanje u digitalnom i zelenom sektoru.

- Ta je mjera namijenjena ljudima s dobrim poslovnim idejama koji prijavom osnivaju vlastiti poslovni subjekt , također taj subjekt dodatno zapošljava dodatne osobe s evidencije i time dodatno smanjuje broj nezaposlenih, rekao je Vjekoslav Špoljarić, rukovoditelj Odjela za aktivnu politiku zapošljavanja HZZ.

Za samozapošljavanje moguće je dobiti i do 20 tisuća eura. Ohrabruje to što čak 70 posto novoosnovanih tvrtki opstane i proširi poslovanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!