Proizvođači grožđa i vina moraju uvoditi nove sorte zbog klimatskih izazova

01.05.2025.

20:24

Autor: Sanja Najvirt/T.D./Dnevnik/HRT

Zbog velikih klimatskih izazova, proizvođači grožđa i vina moraju uvoditi nove sorte u svoje vinograde. Ranije dozrijevaju, obilno rode i otporne su na pepelnicu i plamenjaču koje nanose velik gubitak urodu. U vinorodnim europskim regijama već su uvriježene, a prve vrhunske kapljice dale su i u nas. I to u Kutjevačkom vinogorju.

Zbog velike štete koju mu je na urodu i lozi nanijela tuča, ekstremna suša, ali i kasni proljetni mrazovi - ovaj iskusni vinogradar i vinar u svoje nasade uvodi nove, introducirane sorte koje mogu odgovoriti ćudljivoj klimi.

- List im je veći, kožnat, debeo, izdržljiv i štiti grozd od prevelikog sunca ljeti. Tako da je ovo zanimljiva priča, ispričao je Mile Soldo iz Vetova.

Johaniter, hibernal, solaris, cabernet cortis - samo su neke od 20-ak sorti posađenih proteklih nekoliko godina u našem najvećem vinogorju - Kutjevačkom.

Zaštita


Rezultati u vinogradu - nadmašili očekivanja. Zaštita protiv pepelnice, plamenjače, botritisa minimalna je ili je uopće nema. A s njome ni troškova.

- Samim tim što ne koristimo pesticide su ekološki prihvatljivije, a samim tim i ekonomski prihvatljivije, znači popunjavaju dvije praznine koje su jako bitne, rekao je Petar Lukić iz Podgorja.

- Samo prošle godine pomaknula se berba za dobrih mjesec dana ranije nego inače. Vidjet ćemo što će se događati u budućnosti, ali mi moramo tražiti alternative zbog izazova koji dolaze pred nas, rekao je Martin Grozdanović iz Kutjeva.

Nove sorte dozrijevaju ranije, imaju visoke sladore i kiseline, daju svježa, aromatična vina laganih alkohola kakva su na svjetskoj vinskoj karti itekako popularna.

Prva kušanja u nas nisu razočarala ni struku ni vinare. Na slavonskom "teroaru" rezultati prvorazredni.

- Zasad su vina izuzetna, mi među sobom radimo svake godine degustacije i usporedbe svih posušenih sorata i ovo su prve količine koje izlaze pred publiku, istaknuo je doc. dr. sc. Josip Mesić, Fakultet turizma i ruralnog razvoja osječkog Sveučilišta.

Hoće li ih prepoznati i prihvatiti, pokazat će i ovogodišnja turistička sezona na Jadranu gdje će prve količine novih vina biti predstavljene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!