20:09 / 06.04.2021.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/E.L.S.

Novca je sve više na tekućim računima, a sve manje u oročenoj štednji

Manja potrošnja u doba korone

Manja potrošnja u doba korone

Foto: HRT / HRT

Prema podacima Porezne uprave, u uskrsnom je tjednu fiskalizirano 39 milijuna računa ukupno vrijednih 3 milijarde i 354 milijuna kuna. U odnosu na tjedan prije to je 3 posto više računa i rast vrijednosti od 9 posto. U usporedbi s uskrsnim tjednom lani koji smo proveli pod najstrožim mjerama, povećao se broj računa za 96%, a iznos na računima za 49%.

Građani zbog epidemije mijenjaju svoje navike - sve je više novca na tekućim računima građana, a sve ih se manje odlučuje za oročenu štednju.

U vrijeme pandemije mnogo se toga promijenilo. Dio zaposlenih radi od kuće, dio prima minimalnu plaću. Nema proslava, svadbi, izlazaka... sve se to osjeti i u prodaji odjeće.

- Prometi u trgovinama koji su sredina i malo ispod cjenovnog ranga rastu, i tu imamo rast čak zadnjih tjedana do 35 posto, dok u trgovinama iznad srednjeg ranga imamo stagnaciju koja je krenula prema padu - kaže Denis Čupić, upravitelj trgovačkog centra Westgate.

I u bankama primjećuju da rastu iznosi koje građani imaju na tekućim i žiroračunima. Jednim dijelom posljedica je to niskih kamatnih stopa na oročenu štednju, koja se gotovo i ne isplati. No velikim dijelom, posljedica je to epidemiološke situacije.

- To se može pripisati jednom pojačanom oprezu, suzdržavanju od nekog vida potrošnje, pa možda i nekom manjem opsegu prilika s obzirom na epidemiološke uvjete i primjerice manjak uvjeta za putovanje - smatra Dario Gabrić, direktor korporativnih komunikacija Erste banke.

U HNB-u očekuju da će se nastaviti rast štednje, ali će on ipak biti sporiji u odnosu na proteklu godinu. Nemogućnost putovanja i normalnog života svakako je kod mnogih s većim primanjima donijela uštedu na računima.

- To je dobra stvar, jer u slučaju normalizacije, postoji izvor sredstava za kućanstva, da počnu više trošiti što će dići BDP, odnosno to će omogućiti brži oporavk BDP-a - prognozira Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

A rast potrošnje, turizma i ugostiteljstva, pa posredno i BDP-a, i ove će godine, baš kao i lani, najvećim dijelom ovisiti o trajanju epidemije, ograničenja i neizvjesnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!