Prvi radni dan s novom valutom; Priznanje RH kao 20. članici eurozone

16.01.2023.

19:13

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT

Ministar Marko Primorac i Paschal Donohoe

Ministar Marko Primorac i Paschal Donohoe

Foto: Yves Herman / REUTERS

Prvi je radni dan nakon što je hrvatska kuna otišla u povijest. Od jučer se u Hrvatskoj može plaćati samo eurima. Na europsku su se valutu građani, čini se, brzo priviknuli. Manjih problema još samo ima s prepoznavanjem euro-kovanica. Pristupanje Hrvatske eurozoni danas je obilježeno i u Bruxellesu. 

Građanima je s novčanicama eura lako, no muku im zadaju centi i hrpa sitniša koji danas vrijedi mnogo više od nekadašnjih lipa. Neki anketirani građani su izjavili: 

- Puni džep sitnih novaca, nema se pa uzimam sve.

- Provjeravam sav vraćen novac, što dajem i uzimam.

- Mislim da ćemo se više oslanjati na kartice jer je puno ovih sitniša eura. 

Prodavačica Gordana Kapić kazala je da su centi slični, da se građani malo teže privikavaju, ali ide to.

Trgovci, mesari, cvjećari, ugostitelji imaju različita iskustva s eurima i centima.

- Ovih 15 dana bio je to veliki napor. Imali smo tonu željeznog novca, plus papirnati novac, a imali smo i dvije blagajne. Ovo je najsretniji dan za mene, kazao je Marijan Živković, vlasnik trgovine iz Vinkovaca.

- Tih deset centi više nije što je bilo deset lipa, to je sedam puta više, naglašava Adnan Karinčić, vlasnik mesnice iz Vinkovaca.

- Starije osobe više paze, dok mlađima dva-tri centa nisu problem pa ostave nekad i to, izjavio je Krunoslav Bušić, vlasnik cvjećarnice iz Vinkovaca.

Od danas više ne vrijedi jednomjesečna povlastica podizanja novca bez naknade na bankomatima drugih banaka.

- Oko 4.000 bankomata je opskrbljeno eurima. Građani od danas mogu gotovinu podignuti na bankomatima isključivo svoje banke bez naknade, kazao je Ivan Hrvoje Maljković, glasnogovornik Hrvatske udruge banaka.

Iz Bruxellesa, sa sastanka Euroskupine, stiže priznanje Hrvatskoj kao 20. članici eurozone.

- Ovo je naš prvi sastanak ove godine, imamo bogatu satnicu, ali htio bih prvo čestitati Hrvatskoj na ovom povijesnom postignuću pridruživanja eurozoni i Schengenu s početkom godine, istaknuo je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije.

Zajedničkom fotografijom čelnici Europske komisije i ministri gospodarstva i financija pozdravili su ulazak Hrvatske u eurozonu i na tržište gotovo 340 milijuna stanovnika koji se koriste, nakon dolara, najtraženijom svjetskom valutom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!