Ribarske kućice za ribare Mošćeničke Drage

07:00 / 16.12.2021.

Autor: Nikolina Gerek/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ribarske kućice za ribare Mošćeničke Drage

Ribarske kućice za ribare Mošćeničke Drage

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U prvom kvartalu ove godine obnovili su rivu, a sada su mještani Mošćeničke Drage dobili i ribarsku kućicu. Ona je korisna za ribare i tamošnje škampare, a ujedno je i pečat identiteta Mošćeničke Drage kao ribarskoga mjesta.

Skladištenjem opreme i ledare u jedinoj kućici na rivi, lokalnim ribarima se olakšava posao prodaje. 

 

- Imamo doduše malu luku, ali u toj maloj luci se događaju velike stvari, imamo vrlo aktivne ribare koji imaju svoja plovila veća negdje drugdje, među njima su mali obveznici u koje upadaju škampari i drugi ribari koji će konačno moći imati jedan adekvatan prostor, objašnjava Rikardo Staraj, načelnik općine Mošćenička Draga.


Dvadesetak liburnijskih ribara i škampara podignut će tako i kvalitetu usluge.


- Ovo je top stvar za nas, samo bi u dogledno vrijeme možda još trebalo oplemeniti jednim šokerom da podignemo još kvalitetu, i da krenemo brendirati te naše proizvode, ističe Vjekoslav Galović, predsjednik Udruženja ribara Opatija.


Jer želja im je brendirati kvarnerski škamp, a ovom pričom i potaknuti razvoj luka za malo ribarstvo.


- Brinut ćemo se o opremi, osigurali smo priključke struje i vode, o njezinoj funkcionalnosti i dostupnosti naših krajnjih korisnika u segmentu poslovanja, naglašava Alessandra Selak, v.d. ravnatelja Županijske lučke uprave Opatija-Lovran-M. Draga.


Vrijednost kućice je 400 tisuća kuna.


- Adria smart fish je projekt vrijednosti od 3 milijuna eura. Od toga je našoj županiji pripada 260 tisuća eura, a nabavka kućica jedna je od aktivnosti toga projekta, rekla je Marina Medarić, zamjenica župana PGŽ-a.


Osim u Mošćeničkoj Dragi, još je jedna kućica u Malom Lošinju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!