Riječka termoelektrana u stanju pripravnosti

10.02.2023.

19:45

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS

Urinj

Urinj

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Nakon osam godina ponovno se pokreće riječka termoelektrana na Urinju, koju HEP stavlja u stanje pripravnosti kako bi se, u slučaju potrebe, osigurala stabilnost našeg elektroenergetskog sustava. Takve najave kod stanovnika Kvarnera odmah bude nelagodu zbog straha od mogućih ekoloških incidenata. No termoelektrana neće raditi na mazut nego na loživo ulje koje je ekološki prihvatljivije.

U jeku nezapamćene energetske krize, Nijemci pokreću svoje termoelektrane pa i HEP kreće tim stopama. Nakon višegodišnjeg hladnog pogona oživljavaju riječku termoelektranu.

- Nakon provedenih ispitivanja parnoturbinski agregat snage 320 MW pokrenut je i sinkroniziran na mrežu te je jučer stavljen na raspolaganje hrvatskom elektroenergetskom sustavu, priopćio je HEP.

Probni rad termoelektrane neće obradovati stanovnike Kostrene. Još pamte prošlogodišnje onečišćenje mora zbog istjecanja loživog ulja iz elektrane. Takvih ekoloških incidenata više ne bi smjelo biti, uvjeravaju stručnjaci.

- Promijenili su gorionike, stavili srednje lako ulje koje ima manje sumpora tako da ne vjerujem da će termoelektrana dugo raditi i da će biti problema prilikom istjecanja, kazao je Igor Grozdanić, energetičar.

HEP je stup našeg elektroenergetskog sustava i mora biti spreman za moguće redukcije i probleme u opskrbi, tvrde u resornom Ministarstvu.

- Ne očekujemo nestanke napajanja električne energije, sve je u redovnom pogonu.Velik je trud učinjen prošle godine i u sigurnosti opskrbe plinom i da se proizvodi električna energija po cijenama koje su dostupne građanima, rekla je Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Tijekom jednomjesečnih priprema HEP najavljuje moguću pojavu crnog dima i buke, što stanovnicima Kvarnera sigurno neće biti drago.

- Neće biti povratka termoelektrana na mazut i teško ulje i ne treba se toga bojati. Solarne energane sve su više u funkciji i one će prevladati, rekao je Igor Grozdanić, energetičar.

S obzirom na naš golem energetski potencijal nestašica ne bi trebalo biti pa probni rad riječke termoelektrane stručnjaci smatraju samo mjerom opreza u ovo nestabilno energetsko vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!