Ruska invazija na Ukrajinu - velik izazov za svjetsko gospodarstvo

16.10.2022.

19:17

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT

Ruševine u Harkivu

Ruševine u Harkivu

Foto: Vjacheslav Madijevski / UNIA

Ukrajinsko će se gospodarstvo zbog rata smanjiti za više od trećinu. Ruski napadi na civilnu infrastrukturu daleko od bojišnice dodatno će otežati ekonomsku situaciju u zemlji u kojoj se u ovoj godini siromaštvo povećalo čak deset puta. Zapad je Ukrajini od početka rata dao 35 milijardi dolara - dio nepovratno, dio u zajmovima. Predsjednik Zelenski nada se da će dobiti još 55 milijardi dolara - 38 da pokrije očekivani proračunski deficit za sljedeću godinu, i dodatnih 17 milijardi da počne s obnovom - ponajprije energetskih i stambenih objekata te škola. Njihovo je granatiranje svakodnevica.

video thumb

Ruske snage vrše sve intenzivnije napade na Bahmut, strateški iznimno važan grad u Donjeckoj oblasti. Ako ga zauzmu, imat će otvoren put prema još važnijim gradovima - Kramatorsku i Slavjansku. Iako su se probili u jugoistočna i istočna predgrađa, obrana je žilava i grad se drži, ali je bez struje, plina i vode.

- Svakodnevno smo u opasnosti, izlazimo i kad se puca. Nedavno je granata u blizini moje kuće ubila ženu, rekla je Julija, stanovnica Bahmuta.

- Aktivne borbe se nastavljaju na raznim područjima fronte. I dalje je vrlo teška situacija u regiji Donjeck i Lugansk. Najteža situacija je u smjeru Bahmuta, kao i prethodnih dana. Držimo svoje pozicije, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

Iako ruska vojska tvrdi da je uspjela zaustaviti ukrajinsku protuofenzivu u Luganskoj i Hersonskoj oblasti, iz Hersona je počela evakuacija civila. Dok u Donjeckoj oblasti pokušavaju izbiti na administrativne granice, Rusi u Lugansku grade obrambene položaje kako bi zadržali osvojeno.

- Proteklog dana ruske oružane snage nastavile su koristiti visokoprecizno oružje iz zraka velikog dometa za gađanje ukrajinske vojne imovine i energetskih objekata, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Ukrajina uzvraća raketnim napadima, a posljednje vrijeme toliko su siloviti i precizni da ih ruska protuzračna obrana ne uspijeva zaustaviti. Separatističko uporište Donjeck često je raketirano, a jutros je pogođena zgrada gradske uprave.

- Bio je to izravan pogodak, zgrada je ozbiljno oštećena. Pravo je čudo da nitko nije poginuo, to je najvažnije, rekao je Aleksej Kulemzin, gradonačelnik Donjecka.

Nakon povlačenja iz Harkivske oblasti, ruski Belgorod postao je grad u ratnoj zoni. Jedna raketa pala je u blizini aerodroma, dok je na vojnom poligonu blizu ukrajinske granice ubijeno 11 ruskih dobrovoljaca. Dvojica napadača ubijena su, a objavljeno je da su iz jedne od zemalja bivšeg SSSR-a.

- Stravičan događaj dogodio se jučer na našem području, na jednu od naših jedinica izvršen je teroristički napad. Mnogo je vojnika poginulo i ranjeno, rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti.

Hladna ukrajinska zima je pred vratima, a zbog ruskog raketiranja energetskih objekata zemlja bi se mogla suočiti s redukcijom struje, dok su gradovi u ratnoj zoni bez vode, struje i plina. Mnogi su usto i bez posla, i tako 235 dana, koliko traje rat u Ukrajini.

- Morat ćemo trpjeti i nešto smisliti, možda postaviti peći na drva, inače ćemo se smrznuti, rekla je Halina Fesotova, stanovnica Kupjanska.

Dok ruski vojnici nastavljaju pristizati u Bjelorusiju, iznad Minska uočen je MiG 31 naoružan hipersoničnim projektilima. Kina je pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu, a isto su učinile i Bjelorusija, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgistan, Srbija i Egipat, znakovito, sve u dobrim odnosima s Rusijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!