Sezona još traje, a već se traže radnici za iduću

13.09.2022.

20:01

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Krenula potraga za radnicima za iduću sezonu

Krenula potraga za radnicima za iduću sezonu

Foto: HRT / HRT

Turistička sezona ne jenjava, a hotelijeri već kreću u potragu za radnom snagom za iduću godinu. Iako Ministarstvo turizma putem stipendija potiče obrazovanje u ugostiteljstvu i turizmu, radne snage nema dovoljno. Stoga je u osam mjeseci ove godine izdano više od 60 tisuća radnih dozvola za strance, od toga 23 i pol tisuće za zanimanja u turizmu. 

Prva generacija na studiju enogastronomije u Požegi za tržište rada bit će spremna za tri godine. Ministarstvo turizma ovim studentima daje stipendije od dvije tisuće kuna. 

- Ministarstvo pokriva 70 posto troška, što je izuzetno dobro i povoljno za poslodavce. Može li samo ta mjera riješiti problem nedostatka radne snage, zasigurno ne, ističe ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta Slavko Štefičar. 

Zbog toga broj zahtjeva za stranu radnu snagu stalno raste. 

- Moram ići sve dalje i dalje po radnike, cijeli prostor bivše Jugoslavije je ispražnjen, ljudi su otišli prema Europi i Irskoj, i ono što je novim zakonom rok planiranja sad pomaknut već na 120 dana i jednostavno će poslodavci morati sve više i više planirati pripremu za radnu snagu, kaže Petar Lovrić iz Agencije za privremeno zapošljavanje. 

- Motivacija za nove generacije nisu samo novac, pozicija i napredovanje, nego cijeli paket, kaže Siniša Golac iz Uspinjače posao, agencije za posredovanje u zapošljavanju.  

U osam mjeseci ove godine izdano je oko 23 i pol tisuće radnih dozvola za zanimanja u turizmu. 

- Pozitivna rješenja davali smo za dozvole za kuhare, kuharice, konobare, konobarice, pomoćno osoblje, dakle kuhare i konobare, sobarice, pekare, evo to su bila najtraženija zanimanja, kaže znanstvena suradnica Instituta za turizam, Sanela Grujo Vrkljan. 

A kako bi zadržali dobre radnike, sve više poslodavaca ulaže u njihovo obrazovanje te ih nastoje privući na gotovo isti način kao i goste.   

- Plaće se moraju dizati, vi danas ako želite zadržati kvalitetnog radnika kojih će biti sve manje na tržištu jednostavno morate biti konkurentni, tu Hilton ima nekakvu prednost možda privlačenja samih radnika, no ostaje jednako velik izazov zadržavanja tih radnika, govori komercijalni direktor Hiltonovih hotela u Zagrebu Ivan Gašpert. 

- Financijski aspekt je svakako važan i on mora biti podmiren i zadovoljen kako bi radnik mogao ići dalje i ostati lojalan kompaniji. Ono što je vrlo važno je također ulaganje u razvoj zaposlenika, u edukacije i treninge, ističe potpredsjednica za ljudske potencijale iz Valamar Rivijere Ines Damjanić. 

Ove godine najviše strane radne snage došlo je iz Ukrajine te država u našem susjedstvu.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!