U Istri više od 70 tisuća turista, najviše Slovenaca

30.04.2022.

19:33

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Slovenci stigli u istarske kampove

Slovenci stigli u istarske kampove

Foto: Dnevnik / HRT

Da će radnika u turističkom sektoru itekako trebati pokazuju i podaci iz Istre. U odnosu na prošli vikend turista je triput više. Na poluotoku se odmara više od 70 tisuća gostiju, među kojima je više od polovine iz Slovenije. Slovenci su naime, 27. travnja slavili svoj Dan oslobodilne fronte, povezali ga s Praznikom rada i stigli na odmor. Najviše ih je u istarskim kampovima.


Oni koji svoje šatore i kućice nisu smjestili u kamp već za Uskrs - dovezli su ih ovih dana.

- Slovenci će doći, sad su već došli, ako malo pogledate - sami Slovenci su ovdje, kaže Matjaž, turist iz Slovenije.

Slovenski gosti u kampovima najčešće plaćaju paušalno. Zakupe parcelu na 6 mjeseci, za što izdvoje imeđu 3 i 4 tisuće eura po obitelji. I onda dolaze više puta.

- Pa isplati se. Sami kuhamo, ali idemo i u restorane. Hrana je izvrsna, nama je odlično. Ribe, pizze, miješano meso na žaru, kaže Dragica iz Slovenije.

Narudžbama su zadovoljni i u fažanskim restoranima. Na terasama uglavnom Slovenci, Austrijanci i Nijemci.

- Jako troše. Mislim da im je čak falilo restorana, tako da svega i svačega što se ponudi to i uzmu, kaže Sandro Suljić, ugostitelj iz Fažane.

- Ove godine da, sljedeće će biti puno skuplje kada će i vaši imati eure, tada će biti skuplje, govori Majda iz Slovenije.

I dalje raste broj rezervacija za ovogodišnju sezonu. Potvrđuju to i u valbandonskom kampu koji je otvoren neki dan, a već ima gotovo 2 tisuće gostiju.

- Booking je jako dobar, znači po onome što smo već sada vidjeli, po uplaćenim kaparama i rezervacijama, to će izgleda biti bolje nego 2019., kaže Roland Cinkopan, direktor kampa Bi village, Valbandon.

Ipak, nakon prvosvibanjskih praznika, slijedit će svojevrsna "turistička rupa". Hrvatski turizam i dalje uglavnom nudi obiteljski odmor, a školski praznici u Austriji i Njemačkoj počinju tek potkraj svibnja.


U Medulinu više od 7 tisuća gostiju

Sezona je dobro počela u svim dijelovima Istre. Samo je u Medulinu više od 7 tisuća gostiju. 

- Ima mnogo Slovenaca, ali gosti su stigli odasvuda. Više od polovine njih je stiglo radi sporta - održava se turnir Zagrebačkog nogometnog saveza u kojemu sudjeluje gotovo 3000 tisuće djece iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Izraela i još nekih drugih zemalja. Tu su i njihovi roditelji. Puni su svi medulinski hoteli, a mnogi su smještaj morali potražiti u Puli, rekla je Senka Mošnja za Dnevnik.

- Sportska infrastruktura omogućuje Medulinu stalno produljenje sezone. Od početka godine do danas Medulin je ugostio 10 posto više turista nego u prva četiri mjeseca rekordne 2019. Stigli su i drugi gosti, ima Austrijanaca, Talijana, Nijemaca, svi su željni putovanja nakon korone, dodala je Mošnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!