Pozadina 'sukoba' Dodleka i Konzuma, slučaj prati Ministarstvo

23.04.2023.

16:01

Autor: Ivica Grudiček/Plodovi zemlje/HRT/R.S.

Krumpir u trgovini

Krumpir u trgovini

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Najveći međimurski proizvođač krumpira Mirjan Dodlek pozvao je novinare i tvrdi da su Pavao Vujnovac i njegova tvrtka ENNA Fruit zabranili Konzumu otkup njegovog krumpira. Dodlek se pribojava stečaja svoje tvrtke i da bi zaposlenici mogli ostati bez posla. Iz ENNE Fruit odgovaraju da imaju jeftiniji i kvalitetniji krumpir koji prepoznaju trgovački lanci, a da o zabrani - nema govora. Slučaj prati i resorno Ministarstvo koje od nadležnih institucija traži procjenu eventualnog kršenja načela poštene trgovačke prakse.


Obitelj Dodlek desetljećima je u Međimurju sinonim za proizvodnju krumpira. Franjo se počeo baviti ovim poslom prije više od pola stoljeća kada se zemlja u Belici još obrađivala konjima i željeznim plugovima. No zahvaljujući kvalitetnom proizvodu osvajali su tržišta i širili su se. 

- Ispočetka je počelo iz OPG-a Dodlek tada sam ja bio vlasnik i prvi smo u Hrvatskoj počeli pakirati krumpir, do tada se prodavao po gradovima i selima. Prvi smo počeli pakirati i Konzum je to primijetio i onda smo s njima počeli raditi, za HRT emisiju Plodove zemlje rekao je Franjo Dodlek, Belica. 

Vodeći domaći proizvođači i distributeri krumpira


Danas su među vodećim domaćim proizvođačima i distributerima krumpira, zapošljavaju i surađuju s tridesetak kooperanata. Prije tri godine, kad je Europska komisija zabranila upotrebu klorprofama - investirali su i zadužili se u izgradnju modernih skladišta. Pomogli su, kažu i Agrokoru kad je bio u problemima.

- Mi za sve ove investicije, sva ova skladišta imamo ogromnu kreditnu zaduženost za izgradnju i dogradnju ovog centra. Imamo ogromnu zaduženost na mjesečnoj razini, ali i obaveze prema našim zaposlenicima da dobiju plaću, kazao je Mirjan Dodlek, Dodlek-Agro Belica. 

Krumpir Dodlek-Agra izbačen iz Konzuma


No vijest koja je prodrmala hrvatsku poljoprivredu ovaj tjedan stiže upravo iz Belice. Nakon osamnaest godina krumpir Dodlek-Agra izbačen je iz Konzuma, tvrdi Mirjan Dodlek te dodaje da se sve se to događa nakon pokušaja da ENNA Fruit, kako kaže neprijateljski preuzme njegovu tvrtku. Smatra da sve orkestrira Pavao Vujnovac, vlasnik ENNA Fruit te, s 29 posto, jedan od najvećih pojedinačnih vlasnika Fortenova grupe, odnosno Konzuma. 

- Prihod tvrtke u 2022. godine iznosi 9 milijuna eura što znači da je naša ovisnost o Konzumu 70 posto. Jedna od strana je preko noći odlučila da im nakon svih godina poslovanja i kalvarije koji smo prošli tijekom 2016. i 2017. više nismo potrebni, objasnio je Mirjan Dodlek. 

Sve je počelo, kaže Dodlek - 14.ožujka kad ga je nazvao direktor nabave voća i povrća iz Konzuma.

- Rekao mi je da ovaj tjedan do petka isporučim sav krumpir u naše distributivne centre prema narudžbama i to je to jer je nažalost, dobio usmeni nalog od ENNA Fruita da od ponedjeljka, 20.3.2023., više ne smije naručivati krumpir od mene, ispričao je Mirjan Dodlek. 

Radnici strahuju od gubitka posla 


U Belici kooperanti strahuju da će ostati bez svojeg otkupljivača, a radnici Dodlek-Agra da će ostati bez posla.

- Od toga živimo, svi smo mi sad kooperanti razočarani, ni na nebu ni na zemlji smo sad, rekao je Božo Premuž, Belica. 


- Kako su oni to zamislili ja ne znam, što da mi sad tu napravimo, da pustimo srne unutra, žalosno i sramotno, kazao je Franjo Premuž, Belica. 

Odgovor ENNA Fruita


Iz ENNA Fruita odgovaraju da nikakvog govora o izbacivanju nema - trgovački lanci imaju pravo odabrati distributera, a oni nude, kako kažu povoljnije cijene, ujednačenu kvalitetu i pravovremenu isporuku robe.

- Radimo po principu da šaljemo tjedne ponude kupcima i onda oni po svojem kriteriju od cijene, kvalitete, količine i onda oni odluče s kim žele raditi. Ne radimo tako s jednim lancem tako radimo sa svim većim trgovačkim lancima, objasnila je Ivana Jozić, direktorica Otkupnog centra Varaždin, Enna Fruit. 

Također ne demantiraju da su željeli surađivati s tvrtkom Dodlek-Agro na što Međimurci tada nisu pristali. Pa su izgradili ovaj distribucijski centar i skladište u Varaždinu. Vrbovali su kooperante, kažu dobrim uvjetima. 

- Nedavno smo imali na jednom portalu situaciju s jednim našim kooperantom koji je zbog nas povećao proizvodnju krumpira jer zna da ima plasman, zna da ima tržišnu cijenu, zna da će mu biti plaćeno u roku i zadovoljan je kompletnom suradnjom s nama i zapravo povećava svake godine količine koje ima i vozi nama. Kooperanti biraju kome će robu dovesti, ako smo konkurenti prema kooperantima, konkurentni smo i prema kupcu, kazala je Jozić. 

Konzum tvrdi da se nitko ne miješa u njihove poslovne procese 


Iz Konzuma kratko poručuju da se "nitko izvana ne može miješati u njihove poslovne procese", a cijeli sukob komentirali su i u Ministarstvu poljoprivrede. Usmeni i pismeni dopis stigao je iz Dodlek-Agra koji je proslijeđen mjerodavnim institucijama.

- Mi smo tu pisanu i usmenu informaciju doživjeli kao jednu predstavku koju smo proslijedili nadležnom tijelu, to je ono tijelo koje nadzire eventualno odstupanje od poštene trgovačke prakse, dakle govorim eventualno, ili eventualnog odstupanja od tržišnog natjecanja. Naravno i dalje ćemo razgovarati s našim proizvođačima s kojima želimo da opstanu u ovome poslu, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. 

Slučaj prati i Ministarstvo poljoprivrede 


Dok iz Dodlek-Agra strahuju da će bez Konzuma propasti, iz tog trgovačkog lanca poručuju - suradnja s tom tvrtkom i dalje je snazi. No iz Belice su skeptični i boje se da se u cijeloj priči ne pogoduje ENNA Fruit.

- Meni je žao, načelnik sam Belice, sudjelovao sam sa svakim čovjekom koji je tu, ako gradimo Muzej krumpira onda ne trebamo imati taj krumpir kao zagorski brend, to je kao da zelje ovdje brendiramo, ali i to je u Hrvatskoj moguće, kazao je Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica. 

Strasti i optužbe pokušava smiriti ministrica Vučković koja poručuje da treba štititi domaće proizvođače i distributere. Koji su očito u cijeloj priči - posvađani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!