Bliži se ljeto i počela je potraga za sezonskim radnicima koja zadaje glavobolje turističkom sektoru. Ni ove godine poslodavci, uz stalno zaposlene, neće moći bez dodatne radne snage, a iz godine u godinu sve je teže pronaći kvalitetne radnike.
15.03.2025.
12:59
Autor: Marina Šaponja/V.G./Dnevnik/HRT
Bliži se ljeto i počela je potraga za sezonskim radnicima koja zadaje glavobolje turističkom sektoru. Ni ove godine poslodavci, uz stalno zaposlene, neće moći bez dodatne radne snage, a iz godine u godinu sve je teže pronaći kvalitetne radnike.
Domaćih radnika sve je manje, svjesni su toga i ugostitelji.
- Naravno da smo u potrazi, u dogovorima s radnicima od prošle sezone i tražimo nekakva nova rješenja za ovu sezonu, kaže Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja.
Kadra nedostaje u svim sektorima.
- Otkad se bavim ugostiteljstvom bio je problem naći stručnog i kvalitetnog čovjeka, a da ti ostane, kaže Kovačević.
U jednom zadarskom hotelu u potragu za sezonskim radnicima krenuli su već koncem prošle godine.
- Već smo u studenom pokrenuli proces pronalaska strane radne snage, krenuli smo prvo s radnicima s područja Azije pošto je sam proces dugotrajan, viza, radna dozvola, tako da smo zahtjeve poslali u prosincu. Sada je selekcija radnika iz regije i domaćih radnika, kaže Andrea Veskadiaga, voditeljica ljudskih potencijala u hotelu Pinija.
A najtraženija zanimanja su:
- Najteže popunjavamo pozicije kuhara, i to kuhara a la carte i konobara. Pomoćni poslovi, istina, teže se popunjavaju s domaćim radnicima, ali tu se uspijevamo pokriti sa stranim radnicima, ističe Vesladiaga.
Vladimir je već našao radnike za sezonu, i to domaće.
- Svi su nam domaća radna snaga, imamo iz kontinentalnog djela Hrvatske par zaposlenica kojima smo osigurali smještaj, ali imamo stalne sezonce i cijelu godinu zaposlene osobe, kaže Vladimir Dedić, predstavnik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Zadarske županije.
Priznaje da je restoran koji vodi najvećim dijelom obiteljski posao.
- Smatram da frontman u ugostiteljskom objektu ipak treba biti domaći čovjek jer ljudi koji nama dolaze s eminentnih tržišta očekuju osjetiti doživljaj domaćeg, kaže Dedić.
Konkurencija je svake godine sve veća, a dobre radnike treba i dobro platiti.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora