Iza istarskih je poljoprivrednika teška i izazovna godina. Još se jednom pokazalo da su, u toj tvornici na otvorenom, klimatske promjene sve izraženije i da je hranu sve teže proizvoditi. Vlažno i hladno proljeće nije pogodovalo sadnji i razvoju povrtnih kultura, a sušno i vruće ljeto je pak, smanjilo urod. No, u godini iza nas bilo je i dobrih i lijepih vijesti.
U 2024. godini nastavljen je projekt revitalizacije istarske koze. Kako bi tu našu autohtonu životinju izvukli iz zone ugroženosti osmišljen je projekt njezina udomljavanja. Moglo se donirati 500 eura za troškove uzgoja pojedine koze.
- To je jedna dobra stvar. To će biti pomoć i meni i drugim uzgajivačima da se pojača broj, da se poveća, rekla je u travnju Snježana Buić, uzgajivačica koza iz Muntića.
Istarskom je medu stiglo iznimno priznanje - zaštićen je europskom oznakom izvornosti. Zaštićeno je sedam vrsta meda, a oznaku može nositi samo onaj koji je proizveden, vrcan i pakiran u Istri.
- Vremenom kad se ljudi naviknu, kao i za maslinovo ulje postići će bolju cijenu jer će garantirati određenu kvalitetu, rekao je pulski pčelar Nediljko Landeka u srpnju.
Istarska je poljoprivreda dobila iznimno priznanje, ali i mnogo je izgubila. Nakon 50 godina rada i službeno je zatvorena tvornica za preradu rajčice u Umagu. Istarske se rajčice na preradu voze u Varaždin.
- Troškove prijevoza ove godine financira Podravka u cijelosti, za druge godine ćemo vidjeti. Troškovi su veliki, morat ćemo pregovarati o tome, rekao je u kolovozu Roberto Sodomacco, poljoprivrednik iz Umaga.
Nikad ranija berba grožđa. Zbog velike suše i visokih temperatura bolesti nije bilo. Grožđe je bilo zdravo. No bilo ga je manje. Ovisno o lokaciji i sorti od 30 do 40%.
- Svi u okruženju našem žale se da je manje grožđa. Moje je mišljenje da su loze relativno rano krenule, a u vrijeme cvatnje je bilo podosta kiše, rekla je u kolovozu vinarka Katarina Peršurić Bernobić iz Višnjana.
Grožđa je bilo manje, a maslina nikad više. Obilno su rodile. No nikad nisu dale manje ulja.
- Te visoke temperature su jednostavno usporile nakupljanje ulja u pravo vrijeme i sad kad dolazimo u uljaru svi se čude što su mali postoci, rekao je u studenom Edi Družetić, agronom iz Agroprodukta iz Vodnjana.
Nema lijepih vijesti za naše stočare. Proizvodnja mlijeka stagnira. Prije petnaestak godina u Istri se godišnje proizvodilo oko 10 milijuna litara kravljeg mlijeka - danas samo 5 milijuna.
- Nekada se uspjelo s 1 litrom mlijeka kupiti 2 litre dizela, a sada treba 2 litre mlijeka za litru dizela. Tako da to nam pokazuje koliko se stanje pogoršalo, rekao je u studenom Alen Mikulić, stočar iz Boruta.
I da ne bude sve crno, završavamo lijepim jubilejom - manifestacija Vinistra i istoimena udruga vinara proslavile su 30 rođendan.