Treba li strahovati za štednju u obveznim mirovinskim fondovima?

28.11.2022.

22:23

Autor: Otvoreno/IMS/I.Z./HRT

Otvoreno

Otvoreno

Foto: HTV / HRT

Obvezni mirovinski fondovi ove godine poslovali su s gubitkom od pet do šest milijardi kuna. Za štediše drugog stupa koji su pred mirovinom taj novac je zauvijek izgubljen. Treba li strahovati za štednju u obveznim mirovinskim fondovima?

Kako nadoknaditi gubitak? Od 1. siječnja najniže mirovine rastu tri posto, hoće li to donijeti ikakvu promjenu onima koji jedva preživljavaju? 

Galerija
Melita Čičak, Foto: HTV/HRT
Ante Žigman, Foto: HTV/HRTDijana Bojčeta Markoja, Foto: HTV/HRTAndrej Grubišić, Foto: HTV/HRT

Bojčeta Markoja: Svjetska tržišta kapitala sva su u crvenom

Direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava Dijana Bojčeta Markoja kazala je u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" kako obavezni mirovinski fondovi upravljaju sa 130 milijardi kuna, odnosno 130 milijardi budućih mirovina.

- Ova godina bila je izuzetno zahtjevna i teška. I to nije nekakav hrvatski specifikum i to nije nešto što je karakteristično samo za hrvatske mirovinske fondove, poručila je.

Svjetska tržišta kapitala sva su u crvenom. Kriza je prolazno stanje. Proces oporavka uvijek je kraći nego proces trajanja krize. 

Grubišić: Ključni problem su državne obveznice

Dr. sc. Andrej Grubišić, Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova rekao je kako dobar dio postojeće strukture ulaganja u hrvatske obavezne mirovinske fondove proizlazi iz regulative.

Tu regulativu je nametnula država. Ključni problem su državne obveznice.

- Kako je bilo više novaca, tako su padale kamatne stope, dodao je.

U ovoj godini dolazi do obrnute situacije, kamatne stope rastu. 

Žigman: Uplate koje su građani vršili na svoje račune su sigurni i netaknuti

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman istaknuo je kako je 2022. godina specifična jer je inflacija bila visoka, a kamatne stope su rasle.

Rat i ostale situacije s kojima se suočavamo u posljednjih devet mjeseci dovele su do situacije koja je najviše pogodila fond C, odnosno građane koji idu u mirovinu.

- Uplate koje su građani vršili na svoje račune su sigurne i netaknute. Ono što je palo i ono što se smanjilo u zadnjih osam mjeseci su prinosi mirovinskih fondova, odnosno njihova zarada, naglasio je. 

Čičak: S velikom pažnjom moramo voditi brigu o II. mirovinskom stupu

Ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Ministarstva rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike Melita Čičak naglasila je kako građani ne trebaju biti zabrinuti. No, treba napomenuti da je Hrvatska 2002. godine uvela mješoviti mirovinski sustav.

Uvela je II. stup kao obvezno mirovinsko osiguranje.

- S velikom pažnjom moramo voditi brigu o II. mirovinskom stupu, jer je on izrazito važan za budućnost Hrvatske, odnosno prihod u starosti, rekla je. 

"Mirovinski sustav treba promatrati jedinstveno"

Bojčeta Markoja poručila je da se mirovinski sustav treba promatrati jedinstveno. Grubišić je dodao kako će recesija proći, ali treba postaviti pitanje kako "postaviti tanker".

Žigman je naglasio kako je potrebno zadržati II. mirovinsku stup.

Čičak je rekla kako je potrebno osigurati socijalnu sigurnost građanima. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!