Žigman za HTV o gubicima mirovinskih fondova: Nema povrata onima koji su sad pred mirovinom

19.11.2022.

20:01

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/HRT

Ante Žigman predsjednik Uprave HANFA-e

Ante Žigman predsjednik Uprave HANFA-e

Foto: Dnevnik / HRT

Ruska agresija na Ukrajinu, energetska kriza i pandemija snažno su utjecale na rezultate mirovinskih fondova u ovoj godini, pa su sve tri kategorije ostvarile gubitak za svoje članove. Najmanji gubici su u kategoriji A, koja je inače najrizičnija, a koja je izgubila malo manje od 3% svoje vrijednosti. U kategoriji B, u kojoj se nalazi gotovo 90% građana, izgubljeno je 4% uplata, dok je najlošiji rezultat u kategoriji C. U njoj su uglavnom građani pred umirovljenjem, a ta je kategorija zabilježila godišnji pad od 6%.

O rezultatima ulaganja mirovinskih fondova, o čemu ovise i naše mirovine, u Dnevniku je govorio Ante Žigman predsjednik Uprave HANFA-e.

Od 2008. zabilježen je prvi gubitak mirovinskih fondova, Žigman je rekao da su mirovinski fondovi, kada je prvi put bila velika recesija financijska kriza 2008. izgubili 12%, ove godine se gubitak kreće od 4%-5%.

- Radi se o nekih 5 do 6 mlrd kn koje nisu ove godine uspjeli mirovinski fondovi zaraditi svojim članovima, rekao je.

Naglasio je da mirovinski fondovi nisu u tome usamljeni, postoji i niz drugih fondova unutar Europe koji imaju veći pad, a među fondovima postoji i razlika - nisu svi jednako pali.

Oni najrizičniji su najmanje izgubili, pojasnio je da se radi o tome da su oni imali mnogo otvoreniju mogućnost za investiranje i ulaženje u neke pozicije koje omogućuju i rizična ulaganja, ali koja su se u određenom razdoblju pokazala kao manje problematičnima.

Na pitanje hoće li se gubici nastaviti u idućoj godini, kaže da ne bi rekao da se za sljedeću godinu očekuje značajni pad na tržištu, ono je već sada počelo pokazivati određene znakove oporavka.

- Puno se toga na svjetskom tržištu dogodilo što je tijekom ove godine očistilo tržite, dodao je.

Smatra da se ovaj gubitak od 5, 6 mlrd kn može nadoknaditi, kao što se nadoknadio i onaj iz 2008. godine, ali za to je potrebno malo više godina. Oni koji su sada pred mirovinom, taj povrat im neće biti moguć, ali nama kojima treba 15 do 20 godina za mirovinu će to sigurno se vratiti, rekao je.

Oni koji sada idu u mirovinu, dodao je, dobit će jedan dio, ovisno o tome kada idu u mirovinu i koliko će fondovi zaraditi u sljedećih godinu, dvije.

Hanfa je pokrenula nadzor nad Allianzom, Žigman je naglasio da je došlo do šuma u komunikaciji.

- Hanfa nije pokrenula nadzor zbog događaja koji je vezan za Fortenovu. Mi smo u svojim planovima za nadzor u ovoj godini imali AZ kao fond koji smo trebali nadzirati tijekom ove godine i to se poklopilo s ovom cijelom situacijom, rekao je.

Provjeravat će se svi investicijski procesi, dodao je objašnjavajući da kada odlaze u svaki mirovinski fond, provjeravaju investicijske procese.

- Gledat ćemo kako je obavljen investicijski proces i on je jako važan za sve mirovinske fondove, dodao je.

Kaže da nije bilo političkog pritiska.

Osvrnuo se i na kriptovalute koje su tijekom ove godine doživjele veliki slom tržišta, rekao je kako je Hanfa cijelo vrijeme upozoravala da ne treba ulaziti u kriptovalute jer se radi o nečem što nije regulirano

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!