Turistička renesansa u Gorskom kotaru

29.10.2021.

09:39

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Turistička renesansa u Gorskom kotaru

Turistička renesansa u Gorskom kotaru

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Gorski kotar kao da je u pandemiji doživio renesansu među domaćim gostima. Rezultati su bolji za 30 posto u odnosu na rekordnu 2019. Sada se traži krevet više, kvalitetan smještaj i luksuzne kuće, a sadržaja za dobar i aktivan odmor i u ovim jesenjim mjesecima - ne nedostaje.

Gradi se naveliko u Gorskome kotaru. Ovo je samo jedno od 18 gradilišta na kojima će se graditi kuće za odmor. U pitoresknom naselju Hlevci, domaćica Selma dočekuje nas u skradskoj nošnji. Luksuzni smještaj u goranskome kraju sve je traženiji. Svaki detalj pomno je biran, sve je ručne izrade, do kraja godine svi termini popunjeni su. 


- Hrvati su otkrili Gorski kotar i sve njegove ljepote, snježne radosti, gastronomiju, nabraja Selma Seifert, iznajmljivačica kuće za odmor.


U Liču, mjestu nedaleko od Fužina, slika potpuno drugačija kao i ponuda. Obitelj Vlahović već je dvadesetak godina u ugostiteljskim i turističkim vodama. Imaju velike planove, ostvarit će ih uz pomoć lokalne zajednice, turističke zajednice Gorskoga kotara i sredstava iz EU fondova.


- Počeli smo s uzgojem aronija, jabuka, krušaka, planiramo proširenje voćnjaka. U sklopu toga planiramo izgraditi tri-četiri mala bungalova gdje bi turisti mogli uživati u tipu robinzonskog turizma, objašnjava Renata Korica Vlahović, vlasnica OPG-a, Lič.


U prijevodu - robinzonski turizam na goranski način dočarat će: Galix, Sandokan i Midnight Rain. Njihova vlasnica Nina educira se za trenera i vodiča.  


- Imat ćemo klub, veliku štalu, kada djeca dođu moći će jahati, ići ćemo vani terene, natjecat ćemo se, najavljuje Nina Vlahović, Lič.


Nakon pandemijske 2020. godine domaći su gosti pohrlili u zeleno srce Hrvatske. Još kada znaju da jedu plodove gorja uzgojene u neposrednoj blizini kuće u kojoj se odmaraju, takvome spoju premca nema.


- Nudi se čista priroda, čisti zrak, čista jezera. Mislim da su ljudi susretljivi prema strancima, dajemo sve od sebe da budemo što bolji, kaže Hrvoje Vlahović, vlasnik OPG-a, Lič.


Još je bolje što se ponuda iz godine u godinu obogaćuje, primjerice i adrenalinskim turizmom- "quadovi i bugiji" posebno su traženi kao rođendansko iznenađenje! 


- Sad trenutno živimo u Rijeci, ja studiram on radi. Inače smo iz Karlovca i Hrvatske Kostajnice. Htjeli smo nešto drugačije, avanturistički da stvaramo neke uspomene, rekla je Stela, Karlovac.

    

- Znam da se ovdje mogu odraditi vrhunski adrenalinski sportovi pa se nadamo da ćemo to i doživjeti, priča Josip, Hrvatska Kostajnica.


Riječanin Tin Horvat odmalena uživa u ljepotama Gorskoga kotara. Prije nepunih godinu dana svoju ljubav prema off road vožnji odlučio je podijeliti s gostima željnima takve zabave.


- Kroz priču smo shvatili da nam fali sadržaja koji bi mogao zadržati ljude tri-četiri dana, a ne samo na jednu noć, rekao je Tin Horvat.


Četiri jezera, četiri špilje, Risnjak i bogate šume - zovu vas u Gorski kotar kako biste uživali u ovim jesenskim bojama i još uvijek prihvatljivim temperaturama za aktivan odmor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!