Kakvu popunjenost očekuju hoteli na šibenskoj rivijeri?

25.06.2021.

16:50

Autor: Ana Bralić/Hrvoje Gunjača/ Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Šibensko-kninska županija predvodnica je u broju cijepljenih u jadranskim županijama. To je uz poštivanje epidemioloških mjera - iznimno važno i za turističku sezonu. Kakvu popunjenost u dva glavna ljetna mjeseca očekuju hoteli na šibenskoj rivijeri?

HRT-ov reporter Hrvoje Gunjača rekao je u HTV-ovom Regionalnom dnevniku da očekuju bolju nego prošle godine, u svakom slučaju. Za špicu sezone - od sredine srpnja do sredine kolovoza - najave su iznimno dobre. No sve prije i poslije toga i dalje je - neizvjesno. Jer unatoč najavama i rezervacijama - i dalje ima otkaza, pa booking oscilira, što iznimno otežava poslovanje hotelijerima. A svima je još u sjećanju i lanjski naprasni prekid turističke sezone u kolovozu - zbog pogoršanja epidemiološke situacije. 

Nakon pandemijske stanke, pokrenuo se napokon u predsezoni kongresni turizam.

- Mislim da je ovo vrlo važan trenutak, jer nakon godinu i pol što nije bilo nikakvih kongresa dobili smo priliku da se ponovo vidimo uživo, da razmijenimo iskustva, da razgovaramo i da se vratimo u neko, nazovimo normalno, iako moramo poštivati epidemiološke mjere, nositi maske. Sve preporuke Stožera se poštuju, rekao je predsjednik Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije Adriano Friganović.

Pa barem domaći gosti pune kapacitete dok inozemni ne stignu u većem broju.

- Sada brojimo 1400 gostiju, svi hoteli su otvoreni, kapacitet će se, naravno, još napuniti, međutim ono što je bitno naglasiti, i kad se napune kapaciteti, prostor je jako velik, prostrane su terase, plaže, može se dobiti disperzija gostiju i gosti se mogu osjećati sigurno, naglasio je izvršni direktor hotelskog naselja Amadria Park Šibenik Ivan Mrva.

No, hotelijeri priznaju - trenutačni priljev rezervacija ipak je manji od očekivanog.

- Još ne možemo zapravo sa sigurnošću potvrditi da će sve biti dobro i da su ti nekakvi pozitivni trendovi u kontinuitetu, znači i dalje imamo otkaza rezervacija, pogotovo s britanskog tržišta, kazala je direktorica Hotela Bellevue Magda Lakoš Mioč.

- Očekujemo da će možda biti teži početak mjeseca srpnja, ali krajem srpnja da će booking opet ići prema naprijed, poručio je Mrva.

Stoga svaka nova najava donosi svjetlo u neizvjesno poslovanje hotelijera.

- Veseli nas da smo dobili nekoliko upita za grupe i to s američkog tržišta, to su neke last-minute grupe, već sada od sredine srpnja, nešto u kolovozu, rujnu i listopadu, dodala je Magda Lakoš Mioč.

 - Prilagođava se čovjek iz dana u dan, situacija ide nabolje, vidimo da se javljaju upiti, dolaze i za grupe i za MICE, tako da za sljedeću godinu dosta upita dolazi, tako da ovu treba izdržati, rekao je Mrva.

Sve će, naravno, ovisiti o epidemiološkoj slici naše zemlje. Napokon smo i službeno postali zelena europska zona, sigurna destinacija za sve one koji razmišljaju o godišnjem odmoru u ljetnim mjesecima. Na svima nama je da se "zelenimo" što dulje!


Željana Šikić, direktorica ureda TZ Šibensko-kninske županije kazala je kako je ostvareno 53 tisuće noćenja u toj županiji od razdoblja 1. siječnja pa sve do današnjeg dana. To je u odnosu na 2019. 40 posto u dolascima, te 50 posto u noćenjima.

Dodala je kako se osjeća postpandemijska potreba za putovanjima, ali i oprez pri bookingu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!