U Istru se u većem broju vraćaju talijanski turisti

06.08.2023.

20:35

Autor: Klara Dujmović/T.V./Dnevnik/HRT

Nakon pandemijskih godina u Istru se u većem broju vraćaju talijanski turisti. Najviše nam dolaze u kolovozu u vrijeme tradiconalnog ferragosta. No i oni mijenjaju navike, zbog recesije u svojoj zemlji pažljivije planiraju godišnji odmor. Češće biraju tzv. last minute ponude, odnosno rezervacije u posljednji trenutak. No Hrvatska, osobito Istra i Kvarner, omiljene su im destinacije. 

Martina i Ivano u Fažanu su prvi put stigli prije 6 godina, kada je njihova djevojčica imala godinu dana. Ovdje je prohodala, pa su i sentimentalno vezani za ovo mjesto.

- Željeli smo se vratiti. Pronašli smo ovu prekrasnu kuću i unajmili je na tri tjedna. Sviđa nam se. More je prekrasno. Moja supruga kaže da je ljepše nego na Sardiniji, kaže Ivano Alessi, gost iz Milana.

- U usporedbi s talijanskim plažama, ovdje ima više sadržaja, čak nekih kojih u Italji nema, od barova do javnih usluga, dodaje Martina Fierotti, gošća iz Milana.

Prijašnjih godina zbog epidemije Talijana nije bilo u Dragičinim apartmanima, no vraćaju se ove sezone. Važno im je da znaju kamo dolaze i što će ih dočekati. Traže sigurnost.

- Odmor, mir, čistoća, diskrecija i blizina svih sadržaja. Da mogu otići na večeru u Pulu. vratiti se ovdje gdje je mir i tišina, sigurnost za djecu, ističe Dragica Lemić, privatna iznajmljivačica.

Talijani mijenjaju navike. O putovanjima odlučuju u posljednji trenutak.

- Nisu više isključivo vezani uz Ferragosto kao što je to bilo nekada. Dolaze kroz cijelu godinu i nešto su kraći dolasci nego što su bili. S druge strane nekad su to bili isključivo gosti privatnog smještaja dok sad vidimo da se i oni orijentiraju prema kampovima, objašnjava Melita Peroković, direktorica TZ Fažana.

No, ostali su vjerni našim restoranima. I ovo veselo društvo iz Trsta uživa u plodovima mora.

- Svi govore da ste podignuli cijene zbog uvođenja eura. Mi to ne možemo reći, tek smo stigli. Vidjet ćemo kada dobijemo račun, kaže Giovanni Castelan, gost iz Trsta.

Poznati kao gurmani, dobri su potrošači.

- Svaki stol ima minimalno 2 sljeda ako ne i više. To su pašte, ribe, rižota. Recimo oko 50 eura po osobi sigurno potroši jedan Talijan, ističe Almir Mahmutović, ugsotitelj.

U većem broju očekuju se oko blagdana Velike Gospe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!