Umirovljenicima je 90 dana sezonskog rada - premalo

28.03.2022.

07:00

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/HRT

Umirovljenicima je 90 dana sezonskog rada - premalo

Umirovljenicima je 90 dana sezonskog rada - premalo

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Preko vaučera - ugovora o sezonskom radu za obavljanje privremenih, odnosno povremenih poslova u poljoprivredi, samo u 2019. za tisuću i pol poslodavaca radilo je oko 15 tisuća sezonaca. Sezonski je rad prema zakonu ograničen na 90 dana što primjerice ne odgovara umirovljenicima koji bi željeli da se taj rok produži. Isto to žele i poslodavci. Jer su osobito umirovljenici, u nekim sezonskim poslovima, kažu, nezamjenjivi.

Umirovljena profesorica matematike Zora Kneževć iz Karanca računske je operacije zamijenila onima u poljoprivredi. A učionicu - radionicom pod vedrim nebom. Šest godina radi u poljoprivredi, voli vinograd i kaže kako želi više vaučera. Devedeset joj je dana malo.

- Mirovinu sam ostvarila na poljoprivredi. Ovdje sam radi plaće, da bih imala više jer su mirovine jako male, kaže Ivanka Perković iz Jagodnjaka.

Njihove ruke ne može zamijeniti nijedan stroj. A o rezanju ovisi rast i razvoj loze. No, sve je manje onih koji će se njime baviti. Poslodavci sretni što barem ovako nadoknađuju radnike.

- Imaju volju, imaju želju za radom. Još uvijek su aktivni. Trend u čitavom svijetu je dakle, da ljudi rade dok imaju želju i volju, kaže Igor Mikulić iz HGK Osijek.

Iako ima 75, umirovljenica Radenka Japudža iz Vukovara ne može zamisliti život bez vinograda. Radi, kaže - jer joj je i potrebno. Ima mirovinu od 1.400 kuna, od čega 800 kuna potroši na režije.

Pokrenuta je i inicijativa da se umirovljenicima omogući da rade dulje. Posebice zato što su pouzdani radnici koji znaju posao, naglašava Tomislav Panenić, direktor Udruge Graševina Croatica.

Dodaje kako se vinogradari ne mogu poput turističkog sektora osloniti na godišnji uvoz radne snage, jer moraju imati obučene ljude. O kojima samo u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju ovisi 10 tisuća hektara vinograda s čak 50 milijuna čokota. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!