U Kopačevu nedaleko od Osijeka održana je druga konferencija o kratkim lancima opskrbe. Cilj je bio predstaviti najbolje prakse, potaknuti suradnju i otvoriti raspravu o tome kako lokalna hrana može postati temelj održivog gospodarstva, zdravlja i zaštite okoliša. Poseban naglasak bio je na zelenoj javnoj nabavi u školama, vrtićima i drugim javnim ustanovama.
Sudionici su se složili kako trenutačni sustav kratkih lanaca opskrbe još ne funkcionira dovoljno učinkovito, ali da pomaci ipak postoje. Vrijeme pandemije koronavirusa promijenilo je razmišljanje mnogih, jer su tada mali lokalni proizvođači postali ključni opskrbljivači.
– To vam je najkraći put od proizvođača do kupca, gdje dopuštamo najviše jednog posrednika kako bi proizvođač dobio što bolju cijenu i ponudio kvalitetne proizvode po pristupačnoj cijeni, objašnjava Ivan Lauc iz Plodovi.hr.
Dodaje da bi prema službenoj definiciji proizvođač i krajnji potrošač trebali biti udaljeni najviše 100 kilometara.
Domaća proizvodnja i prerada
Primjer uspješne prakse dolazi iz Ivanovca, gdje tvrtka Eko-Jazo već desetljećima uspješno plasira domaće ekološke proizvode.
– Bavimo se ekoproizvodnjom od 1994. godine, a posljednjih 20 godina uz ratarsku proizvodnju pokrenuli smo i preradu žitarica – pira, ječma, kukuruza, zobi i pšenice, kazao je Pavao Capan, voditelj proizvodnje. Od tih sirovina proizvode grizove, brašna, mješavine za kruh i smjese za palačinke.
– Na početku je bilo teško, ali ljudi sve više prepoznaju domaći proizvod i žele doći do kvalitetne hrane po razumnoj cijeni, dodaje
Josip Mihaljević iz iste tvrtke.
Sikirevci – primjer lokalne suradnje
U Sikirevcima je lokalna vlast prije četiri godine otvorila trgovinu domaćih proizvoda, a nedavno i kušaonicu u kojoj se posjetiteljima nude tradicionalna i moderna jela – od čobanca i sarmi do junećih obraza u vinu i lungića na posteljici od paprike.
– Sve dobavljamo od naših OPG-ovaca, trudimo se da to bude iz ekoproizvodnje, kaže kuharica S
nježana Džambo.
– Cilj nam nije profit, već održavanje radnih mjesta i podrška proizvođačima. Ako ostane viška, ulažemo u marketing ili popravke, ističe načelnik općine
Josip Nikolić.
Tvrtka Sikirevčanka d.o.o. zapošljava deset osoba, a ravnateljica Ana Knežević ističe da žele osigurati posao i ostanak mladih u selu.
– Želimo male proizvođače bolje pripremiti i pomoći im da pronađu tržište i nove kupce, rekla je.
Zelena javna nabava
U projekt zelene javne nabave uključio se i Grad Zagreb.
– U 31 osnovnoj školi djeca sada dobivaju zdravu hranu iz domaćih izvora, a proizvođači dobivaju sigurno tržište, kaže Miroslav Kovač iz Grada Zagreba.
U programu sudjeluje i tvrtka Eko-Jazo – kao ekološki proizvođač i dobavljač naših proizvoda za školske kuhinje, rekao je
Pavao Capan.
Profesorica
Marija Heffer s osječkog Medicinskog fakulteta istaknula je da bi sustav trebao planirati proizvodnju za škole i javne kuhinje.
– Sve što je potrebno za zdravu prehranu moglo bi se proizvesti lokalno, ali mora postojati organizacija, naglasila je.
Povezivanje proizvođača i potrošača, novi natječaji
U Jastrebarskom već šest godina djeluje tržnica PljacMljac na kojoj kupci mogu izravno od proizvođača nabaviti domaće proizvode.
– Sajam se održava dva puta mjesečno, prve i treće subote, i okuplja proizvođače iz cijele Hrvatske, rekla je
Ljiljana Meštrić.Zamjenik osječko-baranjskog župana
Goran Ivanović poručuje da je udruživanje ključno za opstanak malih proizvođača.
– Teško da itko sam može opskrbljivati škole, bolnice ili vojsku, ali zajedno mogu postići velik učinak, rekao je.
Prema riječima
Ivana Lauca, do kraja godine očekuje se novi natječaj za kratke lance opskrbe koji će podržati ovakve inicijative. Pratite, uskoro će ići u savjetovanje, najavio je.
Kratki lanci opskrbe donose korist svima – proizvođačima, koji ostvaruju bolju cijenu i stabilno tržište, i potrošačima, koji dobivaju svježe, lokalne i kvalitetne proizvode.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!