Vučković o zaštiti šuma, ulaganju u poljoprivredu i energentima

28.10.2022.

10:47

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Sve veći broj požara

Sve veći broj požara

Foto: HTV / HRT

Tijekom obilježavanja "Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva" ministrica poljoprivrede Marija Vučković za HRT komentirala je aktualne teme poput zaštite šuma od požara, strateškog plana ulaganja u poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju, te nedostatka i poskupljenja energenata. 

U 2022. godini Hrvatska se suočila s velikim brojem požara. S obzirom na važnost bogatih šumskih resursa i utjecaj klimatskih promjena izuzetno je važna zaštita i prevencija od požara.

 

- Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume su jedni od dionika u cijelom sustavu zaštite šumskih resursa i ljudskih života od požara. Hrvatske šume prezentirale su što smo radili proteklih godina i kakav nam je plan za nekoliko narednih godina, naravno i s drugim tijelima u sustavu, Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i brojnim drugima, za HRT-ovu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Ministarstvo poljoprivrede zajedno s drugim tijelima priprema akcijski plan zaštite od požara.

- Akcijski plan će se odnositi i na izgradnju i obnovu šumske infrastrukture, prometnice i na druge mjere zaštite od požara. Podsjetit ću da su Hrvatske šume posljednjih godina ulagale u sustav videonadzora, takva ulaganja će se širiti i nastavljati, dodala je Vučković.

Na obilježavanju Dana poljoprivrede, šumarstva i ribarstva predstavljen je i Strateški plan dodjele sredstava do 2025. godine.


-  Donosi brojne mjere koje su se pokazale dobrim u proteklom razdoblju, a odgovara dodatno i na neke nove izazove. Također ćemo nastaviti s brojnim invensticijama kako u primarnu poljoprivrednu proizvodnju tako i u obnovljive izvore energije. Pokušat ćemo još bolje ulagati u razvoj ruralnog područja putem diverzifikacije odnosno otvaranjem i razvijanjem nekih poljoprivrednih djelatnosti, najprije na poljoprivrednom gospodarstvu, a zatim bilo gdje u ruralnom prostoru te graditi zajedno s lokalnim akcijskim grupama i drugim tijelima i korisnicima Pametna hrvatska sela, pametni ruralni prostor koji je pred velikim izazovima i kojem i u Hrvatskoj i u Europi prijeti depopulacija, kazala je Vučković.


-  Danas uručujemo i ugovore koji se odnose na preostala sredstva iz tekućeg razdoblja. Ugovori su vrijedni više od 100 milijuna kuna, a odnose se na društvenu infrastrukturu u ruralnom prostoru, dječje vrtiće, društvene domove, ali isto tako i na investicije trajne nasade u sektoru voćarstva, sektoru vinogradarstva što nam je osobito važno te imamo nekoliko ugovora koji se odnose na korištenje obnovljivih izvora energije u poljoprivredi i isto tako diverzifikaciju odnosno razvoj nekih novih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu koje čine život na tom gospodarstvu atraktivnijim, dodala je Vučković.Nedostatak i poskupljenje energenata može dovesti do zatvaranja velikog broja poduzeća. 


- U jesenskom paketu Vlade velik dio sredstava odnosi na hrvatsko gospodarstvo, kako malo i srednje tako i veliko. Ograničavanje cijena energije se odnosi također na gospodarstvo, a spomenut ću i dodatne mjere koje se odnose isključivo na poljoprivrednike, prerađivače, stvaratelje hrane, ribarstvo, izjavila je Vučković.


- Nakon što isplatimo predujam izravnih plaćanja mi ćemo predstaviti i dvije mjere koje se odnose na poljoprivredni sektor, jedna će se financirati iz programa ruralnog razvoja i bit će vrijedna oko 240 milijuna kuna, a druga će se financirati iz državnog proračuna i bit će vrijedna najmanje 100 milijuna kuna i odnosit će se na one koji imaju gubitke smanjivanja prinosa uslijed suše koja je pogodila Hrvatsku i mnoge druge zemlje. U pripremi je i program za prerađivače vrijedan 200 milijuna kuna, dodala je Vučković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!