Zadar, najskuplji grad u Hrvatskoj

18.01.2023.

07:00

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/I.B

Zadar najskuplji grad

Zadar najskuplji grad

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prema jednoj aplikaciji koja prati troškove u gotovo svim gradovima svijeta, vijest da je Zadar najskuplji grad u Hrvatskoj, prije Dubrovnika i Zagreba, i nije zapravo previše iznenadila Zadrane. Pad kupovne moći osjete na svojoj koži svaki dan. Život na obali postao je luksuz, cijene su za strance, a o cijenama nekretnina i najmu da i ne govorimo - žale se Zadrani.

Nakon dugog toplog ljeta i mnogima curenja novca iz ruku, slijedi sunovrat u siječnju. Najdepresivniji mjesec. Još kad mu se pridoda uvođenje eura, ludovanje cijena i tko zna koliko valova inflacije, a živite u najskupljem gradu u Hrvatskoj, nema baš mnogo razloga za zimski ushit. Ma jesmo li to postali skuplji od Dubrovnika? - često se može čuti na zadarskim štekatima.

Skupa hrana, nije ni kupus što je bio, o čvarcima da ne govorimo.

Slovenka, koja živi u Zadru već šezdeset godina, mora u ljekarnu nakon zdravstvenog pregleda. Kaže, neće još. Treba joj psihička priprema za cijenu lijeka.

Mladi Zadranin radio je, kaže, "za crkavicu". Tek ga čeka rješenje stambenog pitanja. Želi se obratiti onima kod kojih je "takuin" - zna kako riješiti problem najskupljega grada u Hrvatskoj.

I frizerke primjećuju kupovnu moć, odnosno, nemoć Zadranki. Kažu, sa skupoćom se nose tako da šeću koji mjesec dulje bez frizure.

Živjeti na obali na neki način postaje luksuz. I ne, nemaju svi apartmane, kao što se često misli. Upravo ih Zagrepčani, kojima su plaće u prosjeku veće i trideset posto, kupuju sve više. Kao i stranci.

Nije Zadar ni prvi ni zadnji grad na obali gdje troškovi života rastu. Tko živi samo od plaće, zna da nije lako. Sociolog Sven Marcelić predviđa...

- Živjet ćemo na obodu gradova, raditi u uslužnim djelatnostima i bit ćemo veseli da je to uopće tako, da se i tako uopće može živjeti, plaćati skupo. To je nešto čemu se možemo nadati, kaže.

Od ružičastih naočala i ljetne euforije zbog nikad većeg broja turista, do gorčine otriježnjenja za mnoge u siječnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!