Zadar u novu godinu ušao s blokiranim proračunom

13.01.2023.

08:25

Autor: Žana Morović Rudić/Vijesti/HRT/R.S.

Zadar u financijskoj blokadi

Zadar u financijskoj blokadi

Foto: Igor Kralj / PIXSELL / HTV / HRT

Zadar je u novu godinu ušao s blokiranim proračunom. Nakon što ga je Gradsko vijeće izglasalo, gradonačelnik je obustavio primjenu proračuna i proslijedio ga Ministarstvu financija na procjenu zakonitosti prihvaćenih amandmana zadarske oporbe.


U Zadru se već danima nagađa kako će funkcionirati grad u financijskoj blokadi.


- Sigurno da se trebaju napraviti neke korekcije i dogovoriti se s oporbom da se nađe kvalitetno rješenje kako bi naš grad normalno funkcionirao, za HRT rekao je jedan od prolaznika. 


- Ovako nećemo naprijed. Zadar će stagnirati, kazala je prolaznica. 


To misli i pročelnik za financije.


- Nema ugovaranja novih poslova, novih postupaka javnih nabava već samo započete ugovorne obveze koje imamo i financiranje tzv. hladnog pogona. Jednostavno ćemo biti u statusu gdje ćemo vegetirati, istaknuo je Ivan Mijolović, pročelnik za financije Grada Zadra.


Dok predsjednik Gradskog vijeća smatra da gradonačelnik s pročelnicima zastrašuje proračunske korisnike i odgovornost prebacuje na oporbu.


- Da je gradonačelnik povukao proračun tada bismo izašli na izbore i ti izbori bi nužno doveli do toga da i vijećnici zbog vlastitog digniteta podnesu ostavku. Budući da nije, kao jedini ovlašteni predlagatelj, odlučio povući proračun onda je trebao krenuti s izvršenjem tog proračuna, rekao je Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća Zadra.


I prepustiti Ministarstvu financija da utvrdi eventualne nezakonitosti u proračunu. 


- Ovo nije nešto što izlazi izvan okvira zakona iako se prvi put događa u Hrvatskoj, ali je dobro da se svi suočimo s time da možemo djelovati u korist grada Zadra i u korist pročišćavanja demokracije, a demokracija se najbolje pročišćava kada dolazi do uskrate nekih financijskih sredstava, kazao je Vučetić.


Svima koji primaju osobni dohodak iz gradske blagajne, plaće kasne.


- Mi smo bili sad s gradonačelnikom na sastanku, mi smo plaću već trebali dobiti, do 10. i ako plaća ne bude do petka i u ponedjeljak ovdje organiziramo prosvjed, rekao je Josip Šare, Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca RH - podružnica Zadar.


- U tijeku je izrada odluke o financiraju nužnih rashoda i izdataka očekujemo da ćemo dao kraja tjedna tu odluku i ona se radi na rok od tri mjeseca i da ćemo u tom periodu financirati samo nužne rashode, kazao je Mijolović.


A time i plaće za 800-tinjak zaposlenika. Posao sada čeka Ministarstvo financija koje će ili odblokirati blagajnu Zadra ili zadarski proračun poslati Visokom upravnom sudu koje mora donijeti rješenje o njegovoj zakonitosti ili nezakonitosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!