Zadar: Novogradnja se rasproda i prije nego što bude dovršena

16.01.2023.

18:03

Autor: Žana Morović-Rudić/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Graditeljski "boom" u Zadru

Graditeljski "boom" u Zadru

Foto: HTV / HRT

Uvođenjem eura Hrvatska postaje privlačnija stranim investitorima i kupcima nekretnina iz Europske unije. Hoće li to značiti i rast cijena nekretnina u godinama koje dolaze, a time i manju mogućnost kupnje stana za domaće stanovništvo, provjerili smo u Zadru, gdje posljednjih godina vlada graditeljski "boom". 

Panorama Zadra premrežena je dizalicama i građevinskim skelama. Novogradnja se rasproda i prije nego što bude dovršena. 


- Zaista je potražnja mnogo veća nego ponuda. Za sada je trend dobar. Hoće li ostati takav, teško je prognozirati, rekao je Nikica Begonja, predsjednik strukovnog udruženja agencija za promet nekretnina za Zadarsku županiju.


 Svima koji prodaju ili kupuju nekretnine, uvođenje eura olakšat će posao.


- Velika će razlika biti, do sada su kupci nekretnina iz Europske unije, kada bi plaćali iz EU-a na račun prodavatelja, prema zakonu morali plaćati u kunama. Bila je potrebna konverzija pa se to moralo dogovarati, kaže Zoran Marasović, agent za nekretnine.


- Ne samo uvođenje eura nego i ulazak u šengensku zonu pridonijet će našem poslovanju. Ljudi će dobiti psihološku sigurnost. Pogotovo investitori iz inozemstva, i za ulaganje, i za kupnju nekretnina, smatra Nikica Begonja.


Stambeni četvorni metar posljednjih godinu dana znatno je poskupio, od 10 do 15 posto, ovisno o lokaciji.


- Ekonomski stručnjaci predviđaju da cijene u našoj regiji neće ići gore i da nas ponovno čeka određena kriza, banke su počele opet lagano dizati kamate, ističe Zoran Marasović.


U posljednjem prošlogodišnjem kvartalu mnogo više nekretnina kupovalo se gotovinom, a prema broju ostvarenih kupoprodajnih transakcija Zadar obara rekorde. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!