12:47 / 22.11.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik u podne/HRT

Zagrebački hoteli optimistični

Zagreb

Zagreb

Foto: HRT / HRT

Dok se ovogodišnja turistička sezona za vodeće hotele na Jadranu približila poslovnim rezultatima iz rekordne 2019., zagrebački hoteli posluju malo skromnije. Ipak, turista i događaja u gradu ima. Unatoč pandemiji, pripreme za advent, koji počinje 27. studenog, u punom su jeku pa se turistička industrija još nada dobroj zaradi do kraja godine.

Turistička živost u metropoli nije zamrla. Prošli je mjesec zabilježeno gotovo 70 tisuća gostiju, samo malo manje nego u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj ili Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- Hotel je dobro poslovao 8, 9 i 10 mjesec su bili iznenađujuće dobri. Imali smo dosta poslovnih aktivnosti, seminara, konferencija, svadbenih svečanosti – otkriva Ivica Prevolšek, predsjednik Uprave hotela Academia.

Privremeni dom i ured u poznatom zagrebačkom hostelu pronalaze i digitalni nomadi.

Bobbi, gošća iz Londona kaže da je ondje odlučila raditi mjesec dana. Sviđa joj se grad, kaže, posebno muzej čokolade. I hrana je, kaže, ukusna.

Alex, gost iz Kolumbije radi za američku telekomunikacijsku tvrtku i proveo je mjesec dana u Splitu. U Zagrebu je, kaže, kratko ali ga je Hrvatska oduševila.

I u turistički mirnijem studenom hostel Swanky Mint dobro posluje.

- Opet smo se iznenadili, ali bili smo zaista dobro popunjeni prošli mjesec, za 12. imamo dosta rezervacija i očekujemo da ćemo biti zadovoljni – kaže voditeljica hostela Tina Sarajlić.

Poslovanjem baš i nisu zadovoljni ugostitelji. Oko tisuću njih zatvorilo je u pandemiji lokale, no nadaju se većem prometu tijekom adventa.

- Nakon ljeta se malo zahuktalo, imali smo dosta dobar deveti i deseti mjesec ali to ne može nadoknaditi sve one mjesece koje smo izgubili ali očekujemo neki posao u Adventu – tvrdi Žaklina Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

U privlačenju gostiju doprinos daju i turističke agencije.

- Sad kad znamo da će advent ići u određenom obliku, mi smo dali adventske programe na tržište i svakako očekujemo da će se gosti javiti – kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Zagreb će ih već idućeg Adventa dočekati s dva nova hotela u središtu grada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!