Zahuktala se berba mandarina u Neretvanskoj dolini, radnika nema ni za lijek

06.10.2022.

20:07

Autor: Mateja Delija/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

 Opuzen: Prijevoz ubranih mandarina Neretvom u lađi trupici

Opuzen: Prijevoz ubranih mandarina Neretvom u lađi trupici

Foto: Matko Begovic / PIXSELL

Berba mandarina u neretvanskoj dolini u punom je jeku. Osim slabijeg uroda i niske otkupne cijene, proizvođači imaju problema i s pronalaskom radne snage. Radnika nema, pa su proizvođači mandarina na mukama.

Ove godine na neretvanskim plantažama planira se ubrati do 35 tisuća tona mandarine, no postavlja se pitanje ''tko će ih ubrati?''

- I to se odrazilo ove godine možda kao nikada od dosadašnjih godina, s tim da urodi i nisu toliko veliki mandarine, a zamislite da se urodi kreću kao što bi trebalo biti, rekao je Matko Ujdur, Krvavac.

Radnika nedostaje i u sortirnicama. Veći proizvođači imaju stalne zaposlenike, koji nakon sezone mandarina rade i s ostalim poljoprivrednim kulturama.

- Od svih radnika nekih sedamdeset posto je iz doline Neretve, tridesetak posto smo uspjeli naći radnika iz Hercegovine, za koje imamo regularno izvođenje radne dozvole, poručio je Dragan Crnomarković, Enna Fruit, Opuzen.

Za razliku od njih - kad je riječ o potrazi berača, manji proizvođači snalaze se na sve načine.

- Radnike najčešće tražimo preko društvenih mreža i preko oglasnika. Često dolaze ljudi koji nikad to nisu radili , koji prvi put beru mandarine, dodao je Ivan Popović, Vlaka.

 A nedostatak radnika proizvođači ove godine pripisuju i duljoj turističkoj sezoni koja se preklopila sa sezonom početka berbe mandarina. Nepisano je pravilo da radnik u prosjeku dnevno ubere tridesetak gajbi, za što se dobije pristojna dnevnica.

- Tko hoće raditi, može zaraditi. Dnevnice su dobre, tristo kuna je ove godine, do sada je bilo 250, istaknula je Cvijeta, Stolac.

- Svatko traži više, 250 kuna je kao malo, a evo nama daju 300, dobro je, rekla je Blaženka, Stolac.

- Plus putni troškovi što je i normalno s obzirom koliko su troškovi života, međutim cijena mandarina to ne prati, dodao je Stanko Salacan, Opuzen.

Trenutačnom otkupnom cijenom od 3 kune i 80 lipa proizvođači nisu zadovoljni, što uz troškove proizvodnje - smatraju još jednim razlogom nedostatka radnika.

- Bitno je sačuvati proizvođača da on bude profitabilan, ali čini mi se da je on na granici profitabilnosti zadnjih godina, naglasio je agronom Robert Doko.

Veća cijena mandarine olakšala bi plaćanje berača i jedino bi se tako zajamčio opstanak jedne od najozbiljnijih proizvodnji u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!