Žene teže napreduju u poslovnom svijetu

30.09.2021.

19:36

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/P.F./HRT

Žene teže napreduju u poslovnom svijetu

Žene teže napreduju u poslovnom svijetu

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj žene teže napreduju u poslovnom svijetu, ali raste njihov broj na upravljačkim pozicijama - pokazuje najnovije istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca i splitskog Ekonomskog fakulteta. U upravama tvrtki i nadzornim odborima trenutačno je samo 20-ak posto žena.

Prema ravnopravnosti spolova Hrvatska je još na začelju Europske unije iako smo se s 25. uzdigli na 20. mjesto. Pomaka ima i na našem tržištu rada gdje jača zastupljenost žena u upravama tvrtki.

- U Sandozu je u Hrvatskoj 60% žena na upravljačkim pozicijama. Mislim da je bitno ne samo ženama dati priliku nego ih i jednako platiti, rekla je Ana Gongola, članica Uprave Sandoza Hrvatska.

- Dvije trećine rukovodećih pozicija su žene,  a u upravi je odnos dva-dva, izjavio je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive.

Svjetli su to primjeri, no istraživanje HUP-a pokazuje da od 254 anketirane tvrtke samo njih 60 ima predsjednicu uprave i to uglavnom u farmaciji, turizmu, trgovini, modi.

- Ove industrije koje su dominantno muške tu se blago vidi ulazak dominacije žena i blagi napredak, a one gdje su žene tu one zadržavaju poziciju, ima značajnih promjena, ali su one spore, objasnio je Željko Mateljak s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Žene čine više od 60% visokoobrazovanih osoba u Hrvatskoj, no još imaju neravnopravan status u poduzetništvu i korporativnom vodstvu.

- Zna se da žene imaju jako puno neplaćenog rada, cijeli posao nakon rada je na ženskim plećima i u tom dijelu nismo dosegli ravnopravnost i tek kada to riješimo će žena biti ravnopravna na tržištu rada, smatra Manuela Šola, Komunikacijski laboratorij.

U državnim je tvrtkama navodno samo 5% žena na rukovodećim pozicijama pa HUP planira i to istražiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!