19:25 / 12.02.2021.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Koordinatorica za cijepljenje objašnjava što je višak cjepiva

Ana Budimir

Ana Budimir

Foto: Dnevnik / HRT

Cijepljenje preko reda izaziva žustre rasprave. Spominje se cijepljenje viškom cjepiva, kao i protokol o cijepljenju. Ana Budimir, koordinatorica za cijepljenje KBC-a Zagreb, u večerašnjem je HTV-ovom Dnevniku objasnila što zapravo znači višak cjepiva.

Što zapravo znači višak cjepiva? Budimir je navela da je u prvoj deklaraciji lijeka bilo navedeno pet doza, ali su poslije upućeni da se može izvući šest. 

- Mi smo iz nekih bočica uspjeli izvući i sedam doza, rekla je Budimir.

- Višak nastaje jedino na kraju samog dana u kojem je predviđeno cijepljenje, ako vam ostane ta jedna koju ne želite odbaciti. Onda zovete zdravstvene radnike, mi smo u početku, kako ja radim u Mikrobiologiji, zvali naše iz Mikrobiologije, pa su se oni jedan po jedan uspjeli cijepiti. U principu to nije slučaj svaki dan, istaknula je. 

Budimir je rekla da ne mogu biti sigurni hoće li izvući šest ili sedam doza.

- Računamo negdje na šest i pol, dodala je.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je kako su sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj koje sudjeluju u cijepljenju protiv bolesti COVID-19 dobile od Ministarstva zdravstva putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zadaću preispitati provode li se cijepljenja u cijeloj zemlji u skladu s utvrđenim kriterijima o prioritetima. Budimir je naglasila kako imaju sve dokumentirano, imaju zapisnik sa svakog cijepljenja, tko je bio prisutan...

Nije moguće da se netko cijepi preko veze?

- Ne bi trebalo biti moguće, odgovorila je Budimir, koja je otkrila i kako ju je nebrojeno puno ljudi zvalo zbog cijepljenja, ali da nikoga nije pustila preko reda.

- Pa ne, koliko sam svjesna, ne, rekla je Budimir. 


Rekla je i da, koliko zna, nitko od zdravstvenih djelatnika nije cijepio članove svoje obitelji.

Budimir je rekla i da su dosad uspjeli procijepiti 2130 svojih zaposlenika različitih profila.

Navela je da im interes za cijepljenje među zaposlenicima raste.

Budimir je rekla da su se cijepile i neke čistačice, iako one po definiciji spadaju u nezdravstveno osoblje. Međutim, istaknula je, u prvoj fazi cijepljenja je zamišljeno da se u zdravstvenim ustanovama cijepe zdravstveni radnici, a u domovima svi zaposlenici.

- Onda imate dvostruke kriterije, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!