Trojica u 40-tak provala ukrali stvari vrijedne 26 tisuća eura

06.04.2023.

13:53

Autor: Marijana Kranjec/Hina/HRT/R.S.

44 provalne krađe trojica muškaraca

44 provalne krađe trojica muškaraca

Foto: HTV / HRT

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja policija je otkrila počinitelje 44 teške krađe na širem bjelovarskom, čazmanskom i križevačkom području. Osim jedne trgovine mješovitom robom, opljačkane su uglavnom obiteljske kuće čiji su vlasnici na radu u inozemstvu ili u njima ne borave. 

Iz policije su s konferencije za novinare izvijestili kako su nakon višemjesečne kriminalističke istrage 23-godišnjaka i 34-godišnjaka sa zagrebačkog te 32-godišnjaka s bjelovarskog područja osumnjičili za 44 teške, odnosno provalne krađe.

Na meti provalnika najčešće su bili nakit i novac te električni kućanski aparati, ručni satovi, televizori, razni ručni i električni alat, prijenosna računala, kamere, parfemi, odjeća, posuđe, ukrasi, posteljina, signalni pištolj, gume za vozilo s čeličnim naplatcima te motorno ulje i kosilica.

Istragom je otkriveno da je 23-godišnjak sudjelovao u svim ovim provalama od jeseni prošle do ožujka ove godine, dok su mu u po dvadesetak pomagala druga dvojica.

40 provala u obiteljske kuće u vrijeme kada vlasnika nije bilo


Čak 40 provala u obiteljske kuće počinjeno je na području Bjelovara, u vrijeme kad su vlasnici uglavnom bili na privremenom radu u inozemstvu, ili u kojima nitko ne živi.

Na čazmanskom području provaljeno je u trgovinu mješovitom robom i četiri obiteljske kuće, a u Križevcima jednom u obiteljsku kuću.

Temeljem sudskog naloga pretraženi su im domovi i druge prostorije te vozila na području Bjelovara i Zagreba, pri čemu je pronađen dio ukradenih predmeta.

Minimalnu pričinjenu štetu ovim provalama u policiji procjenjuju na preko 26 tisuća eura, iako se dio vlasnika nije izjasnio o šteti jer nisu u Hrvatskoj.

Osumnjičeni trojac je priveden i kazneno prijavljen zbog teških krađa, dok su iz policije pohvalili timski rad svojih djelatnika koji je okrunjen velikim i značajnim rezultatima, kojima i ovog puta opravdavaju svoj moto "Sigurnost i povjerenje".

Policija: Pozivamo građane da na objekte postave sustave tehničke zaštite


Nenad Mikula, policijski službenik za obradu kriminaliteta, PP Bjelovar, za HRT je rekao da su kaznena djela počinjena tako što su počinitelji provaljivali u obiteljske kuće koje su uglavnom nenastanjene, bilo da se vlasnici nalaze u inozemstvu ili su privremeno na nekim drugim lokacijama pa se očekuje njihov povratak radi utvrđivanja nedostataka. 

- Mi smo tijekom kriminalističkog istraživanja za pojedine predmete utvrdili odakle su otuđeni i vlasnike kojima pripadaju te će im predmeti biti vraćeni. Za dio predmeta to još nije utvrđeno pa molimo građane da ako vide nešto od svojih predmeta da se slobodno jave kako bi uvidjeli radi li se stvarno o njihovim predmetima, rekao je Mikula. 

- Radi se o 23-godišnjaku i 30-godišnjaku sa zagrebačkog područja i jedan 32-godišnjak s bjelovarskog područja. Za njih se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela te je protiv njih podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, a u zakonskom roku su predani pritvorskom nadzorniku, dodao je. 

Tijekom istraživanja policiji je pomogao videonadzor na objektima u kojima je izvršeno kazneno djelo ili na objektima u blizini.

- Uvijek pozivamo građane da na objekte postave sustave tehničke zaštite u obliku videonadzora ili alarmnih sustava jer oni mogu samim počiniteljima dati znak da to nije mjesto za njih, istaknuo je Mikula. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!