Tek nakon obdukcije i vještačenja znat će se uzrok smrti pripadnika ATJ-a Lučko

07.09.2022.

Zadnja izmjena 17:20

Autor: Iva Vukadin/HRT/IMS

ATJ Lučko/Ilustracija

ATJ Lučko/Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova istražuje uzrok smrti mladog pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko koji je preminuo nakon što mu je u ponedjeljak pozlilo tijekom prvog dana obuke. Drugi polaznik, njegov kolega, kojem je također pozlilo, na odjelu je intenzivne njege.


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je sućut obitelji preminulog pripadnika Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko. Naglasio je da je stanje drugog mladića koji se nalazi u bolnici Sveti Duh ozbiljno. Liječnici ulažu sav napor i teško im je procijeniti u kojem se smjeru situacija može razvijati.

- Nadamo se da će se razvijati u dobrom smjeru. Kao sustav ćemo ustrajati na svim relevantnim činjenicama kako bismo došli do saznanja što se dogodilo, kako bi vidjeli o čemu se radilo i treba li poduzeti neke mjere u budućnosti. Ovo nije neka nova vježba i novi vid obuke koji se nije dosad provodio. Pokušavamo doći do što preciznijih informacija za što će trebati sudsko-medicinska vještačenja, rekao je.  

"I drugi pripadnici prolaze najrigorozniji liječnički pregled A kategorije"

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je rekao kako se nada da će se drugi pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko oporaviti.

- Gubitak policijskog službenika je ogroman gubitak za policiju i sustav, mi ćemo kao u svim slučajevima poduzeti sve mjere zbog skrbi vezano za obitelj kako bismo omogućili sva materijalna prava obitelji i djeci. S dostojanstvom ćemo obilježavati Tomislavovo stradavanje. Nama je u interesu da znamo što se dogodilo i kako je došlo do ovih posljedica. I drugi pripadnici prolaze najrigorozniji liječnički pregled A kategorije, svi su prošli što je potrebno, rekao je Milina.

Obuka i način treniranja nisu se mijenjali.

- ATJ Lučko je najelitnija postrojba policije i kao takva pristupa svakodnevnoj obuci i temeljni posao svakog specijalca je obuka i biti spreman. To nisu uobičajeni treninzi koje provode rekreativci po teretanama i borilačkim dvoranama. Da bi netko postao pripadnikom jedinice u trajnom ili privremenom rješenju, mora imati liječnički pregled A kategorije. To je najrigorozniji liječnički pregled koji se može napraviti i koji se pravi nad pripadnicima MUP-a, rekao je Bilobrk.

Upitan hoće li testirati sve službenike na nedopuštene supstancije, Milina je rekao da neće testirati sve.

- To bi bilo i ponižavajuće. Prošli su sve rigorozne kategorije gdje se sve može vidjeti i detektirati, dodao je.

Božinović je rekao kako takve informacije nisu dobili ni iz bolnice, da u ovom trenutku uopće nema indicija da bi se išlo u tom smjeru.

- Ovdje je upravo rečeno, pogotovo za ove postrojbe se provode liječnički pregledi A kategorije i sigurno da ljudi ne bi bili na tim mjestima i u tim postrojbama, da eventualno nisu prošli cjelokupan pregled koji uključuje sve ono što jedan takav pregled treba uključivati. To je jasno, rekao je Božinović.

Tek nakon obdukcije i rezultata vještačenja znat će se uzroci te tragedije. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!