Brojne reakcije na izjavu mađarskog premijera Orbana

10.05.2022.

20:17

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Reakcije na Orbanovu izjavu

Reakcije na Orbanovu izjavu

Foto: Dnevnik / HTV

Mađarska i dalje blokira prijedlog Europske komisije o zabrani uvoza ruske nafte, a jednom je izjavom o toj temi mađarski premijer Viktor Orban izazvao lavinu reakcija u Hrvatskoj. Orban je rekao da su "zemlje koje imaju more i luke u povoljnijem položaju jer naftu mogu dopremiti i tankerima" te da bi "da joj more nije uzeto, i Mađarska imala luku", čime se implicira da je hrvatsko more - oduzeto Mađarskoj.


Nakon skandalozne izjave reagirala je hrvatska diplomacija.

"Mađarski veleposlanik u RH pozvan je danas u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik RH u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu očekujući objašnjenje ovakvih izjava", navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova. 

Poručili su da hrvatska Vlada vodi jasnu politiku na temeljima dobrosusjedskih odnosa, ali i zaštiti nacionalnih interesa. 

- Nikakve pretenzije ne mogu danas proći bez obzira što se radi o verbalnim porukama. Hrvatski teritorij je neupitan i oko toga nema nikakve dvojbe, izjavi je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova. 

Iz SDP-a su ipak očekivali žešću reakciju, dok iz Zeleno-lijeve koalicije upozoravaju da ovo nije prva takva izjava mađarskog premijera.

Arsen Bauk (SDP) smatra da se treba „jasnije odrediti o karakteru te izjave i karakteru vladavine inače Orbana u Mađarskoj. Doista oni su se ponašali kako njegovi saveznici dosta dugo u EU parlamentu, kazao je. 

- Nikad nismo razumjeli i uvijek smo kritizirali premijera Plenkovića zbog ne samo bliskih odnosa s mađarskom vladom nego i činjenice i da je čitav naš energetski sektor zapravo sada vezan za energetsku politiku mađarske vlade, izjavila je Sandra Benčić (Možemo!).

I iz desnog dijela oporbe kratko i jasno.

- Hrvatska nikad neće biti mađarska zemlja, kazao je Zvonimir Troskot (Most). 

Koalicijski se partneri slažu da ovakve situacije ugrožavaju dobrosusjedske odnose.

- To su neke stvari koje će bit najesen vrlo vruće. Dakle, pogotovo opskrba plinom, energentima. Ovako jedna, ja bih ju nazvao nervozna reakcija Viktora Orbana prema Hrvatskoj, je vrlo, vrlo nekorektna, smatra Dario Hrebak (HSLS). 

- Hrvatska ima svoje luke i činjenica je da su te luke međunarodno priznati dio hrvatskog teritorija, a sve drugo nisu činjenice, izjavio je Milorad Pupovac (SDSS). 

Čeka se odlazak hrvatskog veleposlanika u mađarsko ministarstvo u nadi da se takva priča više neće ponoviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!