Čak 195 naselja u Hrvatskoj bez ijednog stanovnika

26.09.2022.

20:03

Autor: Dajana Kruneš/Ruža Ištuk/Mateja Ribičić/Darko Santini/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Naselja bez stanovnika

Naselja bez stanovnika

Foto: Dnevnik / HRT

Nedavno objavljeni popis stanovništva, uz velik pad ukupnog broja stanovnika, otkrio je i da drastično raste broj naselja koja uopće nemaju stanovnika. Sada ih je čak 195. Najlošije je u Primorsko-goranskoj županiji koja ima čak 54 opustošena naselja te u Karlovačkoj županiji u kojoj ih je 30. Po broju nenaseljenih mjesta slijede Požeško-slavonska i Istarska županija s 18 naselja u kojima nitko ne živi. Zabrinjava i podatak da imamo čak 1878 mjesta s jednim do pedeset stanovnika. 

Tužne i uznemiravajuće brojke

HRT-ova novinarka Dajana Kruneš kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako unatoč prirodnom ljepotama Gorski kotar gubi sve više stanovnika.

Velika Lešnica je naselje u Hrvatskoj u sastavu Grada Delnica i prema posljednjem popisu stanovništva ima tek četiri stanovnika. No, to je ono što je na papiru, realna slika je drugačije.

U Velikoj Lešnici živi samo jedna osoba. To su tužne i uznemiravajuće brojke. 

Mihelčić: U Gorskom kotaru ima čak jedanaest mjesta u kojem nema ni jednog stanovnika

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić rekla je kako u Gorskom kotaru ima čak jedanaest mjesta u kojem nema ni jednog stanovnika. Manje od deset stanovnika je u 25 naselja.

- Do 55 naselja imamo nešto više od pedeset stanovnika. Samo jedno naselje ima više stanovnika i to je Grad Delnice, poručila je Mihelčić.

O tim brojkama se govori unatrag nekoliko godina, odnosno desetljeća. Mihelčić je istaknula kako upozoravaju na izrazitu depopulaciju, no nitko ih još uvijek ne čuje.

Jako teško ljudi i ostaju na ruralnim područjima, ako nemaju osigurane uvjete, primjerice javni prijevoz, zaposlenje i ostale uvjete za život. 

Gorski kotar ipak ima potencijala

Proračun Delnica je jako mali, tek nekoliko milijuna kuna. Gradonačelnica Delnica naglasila je kako s toliko malo novca ne mogu učiniti mnogo, no pomoć očekuje od viših instanci.

- Postoji zakon, koji napokon treba početi i djelovati, da svaki stanovnik koji živi na ovakvom području osjeti da je dobrodošao i da ima jednake šanse kao u drugim dijelovima Republike Hrvatske.

Mihelčić je poručila da Gorski kotar ima potencijala.

- Osim lijepe prirode, ovdje su vrijedni i marljivi ljudi, kojima samo treba dati jednake šanse u početku, kao što imaju i druge regije, kazala je.

Gorski kotar je ostao na devetnaest tisuća stanovnika. Gleda li se to prema popisu od 2011. godine, Gorski kotar je u minusu za četiri tisuće stanovnika.

Dakle, ovo zvono stvarno ozbiljno zvoni.     

Muk i tišina

Pusta cesta, prazne kuće. Gornji Poloj među trideset je naselja u Karlovačkoj županiji u kojima nema nijednog stanovnika. Muk i tišina. U Perjasici samo ovo dvoje staraca. Službeno ondje živi sedam stanovnika.

- Bilo je 1500 sigurno, ako ne i više, rekla je Danica Cimeša, Perjasica.

- Kako vam je samoj?

- Loše, ružno, poručila je!

- Što vam je najteže?

- Samoća, dodala je Danica.

- Nemamo ništa, doktor je petnaest kilometara daleko. Iz udruge dolaze i pomažu, rekao je Jovica Kosanović, Perjasica.

- Držim dva mačka i psa i pet komada kokoši, dodao je. 

Ostati znači i opstati

U Karlovačkoj županiji - gradnjom dječjih vrtića, prilagodbom predškolskog odgoja i stambenim programom za mlade nastoje postati poželjnije mjesto za život.

- Znam da ne postoji čarobni štapić koji će oživjeti naša pusta sela, međutim, jednim dosljednim sustavnim radom i na županijskoj razini mislim da možemo ublažiti ove trendove koji su sada negativni, naglasila je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

U 54 naselja Primorsko-goranske županije nema žive duše. U Zelinu Mrzlovodičkom samo je sedam stalnih stanovnika.

- Mladi se iseljavaju zbog škole, zbog vrtića a i zbog skupoće.Nije lako živjeti u Gorskom kotaru, nama su zime jako velike, minusi su veliki, treba nam puno novca za drva, istaknula je Neda Malnar.

Pusta je i Slavonija. U selu Lovčić nekad je bilo više djece u školi nego što je danas stanovnika, samo ih je trideset. Danas broje umrle, a živih je u selu sve manje.

- Gledaš umro, umro, umro, ja kad dođem u Stupnik odmah mahnem rukom, načelniče kakva je statistika, poručio je Adam Paun, Lovčić.

- Kad vidimo da je svaka druga kuća maltene prazna, da se prodaje ili nešto, znači žalosno je što se dešava u Slavoniji, dodao je Đuro Aladrović, Lovčić.

Mladih obitelji nedostaje.

- Lijepo je ovdje, ali vjerojatno bi otišao kad bi imao priliku, kazao je Goran Alaberović, Lovčić.

Snalaze se.

- Teško mi je, naglasio je Adam Paun.

Ostati znači i opstati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!