Čeka se odluka KBC-a Zagreb o zahtjevu Mirele Čavajde, novi nalaz gori nego prijašnji

10.05.2022.

19:43

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Mirela Čavajda i odvjetnica Vanja Jurić

Mirela Čavajda i odvjetnica Vanja Jurić

Foto: HRT / HTV

Trudnici Mireli Čavajdi odobren je zahtjev za prekid trudnoće u Sloveniji nakon što je i drugostupanjska komisija u susjednoj zemlji zaključila da su za to ispunjeni uvjeti. O njezinu zahtjevu za prekid trudnoće zbog malformacije ploda još se čeka konačna odluka KBC-a Zagreb. Posljednji nalaz magnetne rezonance, obavljene poslijepodne, pokazuje rast tumora, rekla je njezina odvjetnica. Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je da od zdravstvene inspekcije očekuje da žurno utvrdi činjenično stanje, a od struke da odredi daljnje postupanje.

Mirela Čavajda danas je pozvana na ponovnu magnetsku rezonanciju u KBC Zagreb. Prvu, nakon koje su slijedili šokantni nalazi, radila je prije 20 dana u bolnici Sveti Duh.

- Ona je došla na termin, to je sada obavljeno i sada čekamo nalaze i odluku drugostupanjske komisije. Očekujemo da će odluka biti u skladu sa zakonom koji je na snazi u Hrvatskoj, odnosno da će se komisija fokusirati na utvrđivanje medicinskih činjenica o zdravstvenom stanju nje i njenog ploda, kazala je Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde. 

Drugostupanjska komisija u Sloveniji donijela je pozitivnu odluku o prekidu trudnoće.

- Ako odluka u Hrvatskoj bude negativna, a to je izgledno za očekivati, čini se da će biti sudskog epiloga. Međutim stvarno nam u ovoj fazi ni razmišljanje o pravnoj strategiji ni o sudskim postupcima nije nikakav prioritet. Sada je prioritet da ona i njena obitelj prežive ovu situaciju u kojoj se nalaze i nakon toga će odlučivati što će dalje, dodaje odvjetnica Jurić. 

Zastupnici zeleno lijevog bloka upozoravaju da vladajući ne provode zakon, a ne poštuju ni odluku Ustavnog suda.

- HDZ ne želi legalnim ustavno propisanim putem i procedurom izmijeniti zakon kojim se regulira pristup prekidu trudnoće u Hrvatskom saboru, nego to radi na način koji je protuustavan, kazala je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka.

U Mostu su za izmjene zakona i život.

- Ja sam dijete, odnosno bio sam dijete koje je rođeno u gotovo istom mjesecu u kojem je ovo dijete sada o kojem se raspravlja. Tako da ne znam, moj stav je uvijek da je život vrijedan življenja, rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović je jasan.

- Ovo definitivno nije političko pitanje, već zdravstveno pitanje, kazao je. 

Ustavni sud očekuje novi zakon o pobačaju koji će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude iznimka.

Predsjednik Ustavnog suda dr. sc. Miroslav Šeparović:

"... Hrvatski sabor do danas nije izvršio rješenje Ustavnog suda, što u svakom slučaju nije dobra poruka s obzirom da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni. Stoga Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi zakon koji će biti u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda navedenim u obrazloženju citiranog rješenja."

Čekaju se i rezultati inspekcije Ministarstva zdravstva iz koje s gospođom Čavajda, kažu, nitko nije kontaktirao. I mimo toga slijede promjene u Kliničkoj bolnici „Sv. Duh” - novi šef ginekologije bit će Ratko Matijević iz bolnice Merkur.

- Ondje se itekako obavljaju svi prekidi trudnoće na zahtjev žene do desetog tjedna što nije slučaj na Sv. Duhu godinama. Očekujem da njegovo dovođenje ide u smjeru tih promjena, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!