16:17 / 06.04.2022.

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Čekaju li Pulu prijevremeni izbori?

Pula

Pula

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mi kao da nismo bili na istom sastanku - poručuju to pulski gradski vijećnici dan nakon što su se okupili kako bi dogovorili funkcioniranje Gradskog vijeća nakon raspada pulske koalicije. Nezavisna lista Filipa Zoričića i pulski SDP poručuju da su tražili da predsjednica vijeća stavi svoj mandat na raspolaganje. Ona pak odgovara - hoću, ali tek nakon što to učini gradonačelnik.

NL Filipa Zoričića: D. Radojčić više nema podršku većine pulskih vijećnika

Predstavnici Nezavisne liste gradonačelnika Filipa Zoričića pozvali su danas predsjednicu Gradskog vijeća Dušicu Radojčić (Možemo) da ponudi mandat na raspolaganje tako da Gradsko vijeće glasa o tome ima li još podršku većine vijećnika.

- Za razliku od gradonačelnika, koji je izabran imenom i prezimenom, Radojčić je na funkciju predsjednice Gradskog vijeća došla isključivo putem dogovora koalicijskih partnera. S obzirom da našu podršku više nema, bilo bi moralno i korektno da ponudi mandat na raspolaganje, priopćili su iz Nezavisne liste Filipa Zoričića.

Dodali su kako je uvjetovanje ostavke referendumom o Lungomareu ili ostavkom gradonačelnika "samo odgađanje neizbježnog i skretanje pozornosti sa činjenice da je ona ta koja nema podršku većine".

Referendum nije razlog raskida koalicije, smatraju u Zoričićevoj listi, a o raspisivanju referenduma očitovat će se kada stigne konkretan prijedlog iz platforme Možemo.

- Skupljanje političkih bodova pričom o referendumu, bez ikakvih poduzetih koraka, smatramo krajnje neozbiljnim, poručuju iz Nezavisne liste.

- Odgovornost Radojčić u osiguravanju nesmetanog rada Gradskog vijeća najbolje se ocrtava u tome što je samovoljno odredila datum održavanja sljedeće sjednice, 21.travnja, iako je znala da neki vijećnici tada ne mogu prisustvovati, kaže se u priopćenju.

Možemo! Pula: Manjinska vlast je pravi test demokracije u Puli

- Manjinska vlast, ako pulski gradonačelnik Filip Zoričić ne podnese ostavku, mogla bi biti pravi test demokracije i odgovornosti u Gradu Puli, priopćila je danas koordinatorica Možemo! Pula i predsjednica pulskog Gradskog vijeća Dušica Radojčić nakon sastanka predstavnika stranaka.

Ona je naime sazvala sastanak radi razmatranja aktualne situacije i dogovora o nastavku rada Gradskog vijeća zbog novih okolnosti, odnosno raspada vladajuće koalicije u Puli gdje, kako je istaknula "izabrani čelnik izvršne vlasti, odnosno gradonačelnik nema zajamčenu većinu u predstavničkom tijelu".

Ocijenivši da se jednostranim raskidom koalicije gradonačelnik doveo u situaciju da nema većinsku potporu u GV za donošenje svojih odluka, Radojčić je istaknula da je upravo zato sazvala sastanak kako bi se postigao dogovor o daljnjem djelovanju Vijeća, stoji u priopćenju Možemo.

U uvodnom dijelu sastanka ona je obrazložila situaciju u kojoj gradonačelnik ne uživa povjerenje većine u Vijeću dok bi, smatra ona "manjinska vlast mogla biti i test demokracije i funkcionirati kao kontrola odluka gradonačelnika".

Stoga je predložila da se, dok se ne razriješi pitanje ide li se i tko sve ide na nove izbore, osigura funkcioniranja Grada, odnosno izbjegne blokada donošenja odluka.

Naglasila je potrebu za odgovornošću pa je za stav pitala predstavnike svih prisutnih političkih opcija.

Kako se navodi u priopćenju, predstavnici svih političkih opcija podržali su prijedlog da se osigura nastavak funkcioniranja Gradskog vijeća.

O prijedlogu nastavka funkcioniranja Gradskog vijeća predsjednica će obavijestiti gradonačelnika, uz zahtjev za pravovremenim obavještavanjem o prijedlozima odluka koje se namjeravaju uputiti na usvajanje GV čija će se sjednica održati 21. travnja.

- Možemo! je spreman za izbore jer se primjećuje dodatni rast podrške građana. U ovoj je situaciji prvenstveni interes Možemo! osigurati građanima očitovanje o budućnosti Lungomarea na referendumu. U slučaju ostavke gradonačelnika, ostavku će ponuditi i vijećnici Možemo!, kao i predsjednica GV-a, ali tek nakon što se o raspisivanju referenduma bude glasalo na Gradskom vijeću, poručili su iz Možemo.

Sastanku su se odazvale sve političke opcije - predstavnici Klubova vijećnika Možemo! Miha Paus, SDP-ov Igor Belas, IDS-ova Elena Puh Belci, Nezavisne liste Filipa Zoričića Ivana Mohorović, te predstavnik HDZ-a Sean Soldatić i nezavisni vijećnik Milan Rašula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!