19:42 / 04.10.2021.

Autor: I. Magušić Dumančić/I. Grudiček/Dnevnik/IMS/HRT

Centralizacija sustava socijalne skrbi, veće naknade i kontrola

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HTV

Mnogo je kritika pretrpio sustav socijalne skrbi. Njegova bi reforma trebala omogućiti da bude bolji i transparentniji te da korisnicima pruži kvalitetnije usluge u njihovim sredinama. Otkriveno je koje bi sve promjene trebao donijeti paket zakona s područja socijalne skrbi. 

Marina Hoblaj iz Murskog Središća udomiteljica je već 12 godina. Kroz njezinu obitelj prošlo je 15 djece, trenutačno ih je pet. No ljudi poput nje sve je manje. Da bi se populariziralo udomiteljstvo, reformom bi uvjeti za udomitelje trebali postati blaži, a naknade bi se znatno povećale.

Martina kaže kako je takve najave raduju jer djeca idu na razne izvanškolske aktivnosti: karate, atletiku, boks... Ovako će toj djeci, kaže, moći priuštiti više.

- Želimo osigurati adekvatnu roditeljsku skrb i bolju skrb cijelog sustava kroz udomiteljske obitelji. Na kraju krajeva - ta djeca najviše mogu dobiti kroz ovakav sustav, tvrdi ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

I to je samo dio reforme. U samom sustavu socijalne skrbi predviđa se zapošljavanje više od 300 ljudi, bolji nadzor osnivanjem povjerenstva za pritužbe građana, ali i reorganizacija sustava.

Fragmentirani je sustav, dodaje Aladrović, pokazao svoje manjkavosti i smatramo da ga treba centralizirati kako bismo imali ujednačenije postupanje i kvalitetniju skrb prema korisnicima u svim dijelovima Hrvatske. 

Centralizacijom ipak nije zadovoljan dio struke, upozoravaju da to nije u skladu ni s nacionalnom razvojnom strategijom. Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika, smatra da stvari neće ići nabolje i da će sustav biti manje učinkovit.

Socijalnim radnicima predviđa se smanjivanje ovlasti, koje se već nekoliko puta tražilo, pa neki promjene ipak pozdravljaju. Prvi paket reformi trenutačno je u javnom savjetovanju, a najavljen je i drugi - za sljedeću godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!