Darinku Dumboviću, sinu Darku i trojici poduzetnika određen istražni zatvor

15.06.2022.

07:44

Autor: Maja Kubik/Leon Čuljak/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

 Dolazak Darinka Dumbovića na Županijski sud

Dolazak Darinka Dumbovića na Županijski sud

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor bivšem petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću, njegovom sinu Darku i trojici poduzetnika čije su tvrtke, prema sumnjama Uskoka, poslužile kao paravan za gradonačelnikovo namještanje poslova sinovoj tvrtki.

Ispred Županijskog suda u središnji se Dnevnik javio naš reporter Leon Čuljak.

Odvjetnik o odluci Suda

- Donesena je odluka, određen je jednomjesečni istražni zatvor za svih pet osumnjičenika. Dakle, od 14. lipnja do 14. srpnja. Samo je jedan razlog, a to je, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke koje bi trebalo saslušati. Ukupno ima 54 svjedoka. Za neke, poput primjerice Darinka Dumbovića, ima 17 svjedoka, dok za ostale ima desetak, rekao je nakon ročišta odvjetnik Darinka Dumbovića, Dražen Ivanić

- Razočarani smo s ovom odlukom, smatramo da ovo rješenje nije osnovano, da nema potrebe saslušavati svjedoke jer je materijalna dokumentacija jasna. Okrivljenici su u svojoj obrani jasno iskazali tko je pobijedio na natječaju, pod kojim uvjetima i tko je izvodio radove, dodaje.

Protiv Darinka Dumbovića ne vodi se niti jedan drugi kazneni postupak, dodaje Ivanić odgovarajući na pitanje da je protiv njega već bila kaznena prijava zbog nesrazmjera u imovini.

-  Radi se o razlici u procjeni vrijednosti iste zemlje. Ne radi se o tome je stekao neku imovinu, pa da je onda tim novcem kupio još nešto. Isti komad zemlje u jednom je trenutku je vrijedio toliko, a u drugom drugačije, to je ta razlika. Kaznena prijava ako i postoji je potpuno neosnovana. 

USKOK: Petrinjski poduzetnici Dumbovićima paravan za namještanje poslova

Bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića (66) USKOK sumnjiči za namještanje poslova s gradom, oštećenim u potresu potkraj 2020. godine, tvrtki svog sina Darka (40), za što su kao paravan poslužile tvrtke trojice petrinjskih poduzetnika koji su također obuhvaćeni istragom.

USKOK je, ne otkrivajući identitet, precizirao kako Darinka Dumbovića sumnjiči da je od listopada 2019. do svibnja 2021. dogovorio sa svojim sinom kao stvarnim voditeljem tvrtke u kojoj je osnivač bila njegova supruga da će u okviru svojih gradonačelničkih ovlasti osiguravati dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje.

Pritom je znao da je u postupcima javne nabave dužan biti nepristran i suzdržavati se od postupanja u korist tvrtki najbližih srodnika i njihovih osobnih interesa.

Otac i sin Dumbović, nastavlja USKOK, dogovorili su s Dobrečevićem, Zagorcem i Norkovićem da će njihove tvrtke u postupcima javne nabave, a koji su od interesa za mlađeg Dumbovića, podnositi ponude te po njihovu odabiru prepustiti izvođenje radova tvrtki gradonačelnikova sina.

Gradonačelnik i njegov sin su pritom, ističe tužiteljstvo, dogovorili s trojicom poduzetnika da će u građevinskoj dokumentaciji prikrivati da je tvrtka Darka Dumbovića stvarni izvođač radova.

Gradonačelnikovu sinu poslovi od 9,1 milijun kuna

USKOK precizira da su u četiri navrata u postupcima nabave radova, uključujući i građenje platoa za privremene montažne objekte za zbrinjavanje stradalih u potresu, najprije odabirane ponude tvrtki i obrta trojice osumnjičenih poduzetnika, koji su potom prepuštali izvođenje radova tvrtki gradonačelnikova sina.

Tužiteljstvo dodaje da je Darinko Dumbović u dva postupka nabave donosio odluke kojima je odabirao navedene ponuđače, dok je u dva navrata određivao da se inicijalna ponuda uputi točno određenoj tvrtki. Pritom je u jednom navratu davao naloge Zagorcu da prepusti izvođenje radova Dobrečevićevoj tvrtki, a koji je te radove dodijelio tvrtki Darka Dumbovića.

Tvrtka Darka Dumbovića je, nadodaje USKOK, izvela i naplatila prepuštene radove, pri čemu su Dobrečević i Zagorac, u skladu s dogovorom, sačinili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačelnikova sina. Na taj su način, naglašava USKOK, osigurali tvrtki Darka Dumbovića dodjelu poslova u vrijednosti od najmanje 9,1 milijun kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!