Čačić: Zahvalio sam se premijeru na korektnoj i dobronamjernoj suradnji

12.07.2022.

12:18

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/I.Z./HRT/Hina

Radimir Čačić

Radimir Čačić

Foto: HTV / HRT

Radimir Čačić rekao je nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima da se predsjedniku Vlade zahvalio na suradnji kao i ostalim koalicijskim partnerima. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio kako je suradnja s Reformistima bila korektna.

"Zahvalio sam se na korektnoj i dobronamjernoj suradnji"

- Mislim da je ovaj format, koji je u funkciji premijera, ali i predsjednika HDZ-a etablirao, odnosno da se održavaju redovni sastanci utorkom. To je zahtjevno na poziciji premijera. I vremenski i energijom. Taj format je vrlo dobar. Omogućuje otvorenu raspravu, sugestije, suprotstavljanje mišljenja. To do sada nije bilo uobičajeno. Imali smo za vrijeme Račana, razgovore šestorke, ali nakon toga, Plenković je prvi s tim formatom. Čestitao sam mu na tome, poručio je Čačić.

Naglasio je da su nekada sugestije njegove stranke bile prihvaćane, a nekada nisu. No svakako je postojala prilika za jednu konstruktivnu raspravu.

Čačić je istaknuo da se zahvalio na korektnoj i dobronamjernoj suradnji te raspravi svih sudionika.

Upozorio je na činjenicu da je politika proces i da očekuje, bez obzira na to što Reformisti izlaze iz vladajuće većine, da se njihovi dogovori, koji su bili pretpostavka za ulazak, realiziraju.

 "Ne bih htio da si zatvaramo vrata"

- Ne bih htio da si zatvaramo vrata sutra. Ne mašemo zastavama mržnje, bilo kakvih negativnih pretpostavki, a priori kritikama ni prema lijevom, ni prema desnom polu. Mi smo centar, lijevi centar, i ne želimo da iza nas ostaju repovi i zatvorena vrata. No to je sada na Vladi i HDZ-u, poručio je.

Dodao je da Vlade ne bi bilo da ju Reformisti nisu podržali. Čačić je kazao kako mu je drago da Vlada ne odustaje od projekta Sjever, ali da do sada nije primijetio rezultate.

- Njegove riječi provjerit ćemo za nekoliko mjeseci, istaknuo je.

Radimir Čačić najavio je prije nekoliko dana da njegova stranka najesen više neće biti dio parlamentarne većine. Jedan od glavnih razloga napuštanja koalicije s HDZ-om je neispunjavanje koalicijskog dogovora o željezničkom projektu Sjever. 

Medved: Koalicija je sa 76 ruku u Hrvatskom saboru stabilna

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved osvrnuo se na izlazak  Radimira Čačića i njegovih Reformista iz koalicije. 

Medved je naglasio kako je Čačić na sastanku rekao da je otvoren za suradnju na raznim projektima te da Reformisti izlaze iz koalicije u petak nakon glasovanja.

Medved je istaknuo da je koalicija sa 76 ruku u Hrvatskom saboru stabilna. Dodao je da je suradnja s Reformistima bila korektna.

- Pokazali smo već da koalicija sa 76 ruku vrlo dobro funkcionira, 76 odgovornih zastupnika mogu donositi zahtjevne odluke i činiti čvrstu, stabilnu većinu', poručio je. 

Razgovaralo se o nizu tema 

Medved je izvijestio da je parlamentarna većina razgovarala o nizu tema. Prema njegovim riječima, na sastanku se razgovaralo o odlasku Zdravka Marića i o imenovanju njegovog nasljednika Marka Primorca. 

Govorilo se i o potpredsjedničkoj funkciji Olega Butkovića. Vladajući su razgovarali i o inicijativama za opoziv ministra Beroša i Grlića Radmana, o čemu će se u Saboru razgovarati u četvrtak.

- Konstituiran je Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske, rekao je Medved.

Dodao je i kako će u javnu raspravu uskoro Zakon o radu te da će Plenković danas posjetiti brodogradilište 3. maj.

- Važno je i to da je VEP usvojio odluku o uvođenju eura 1.1.2023. RH postaje 20. članica europodručja, poručio je Medved.

- Sezona je iznad svi očekivanja, sedam milijuna gostiju. Svi rezultati ukazuju da je sezona iznad svih očekivanja, rekao je. 

Vičević: Reformisti izlaze iz koalicije formalno u petak nakon glasovanja u Saboru 

HRT-ov novinar Šime Vičević rekao je nakon sastanka koalicije da je ovo bio posljednji koalicijski sastanak na kojem je bio čelnik Reformista Radimir Čačić.

Čačić je potvrdio da Reformisti izlaze iz koalicije i da će to formalno učiniti u petak nakon glasovanja. Tada je i posljednji dan održavanja Sabora u proljetnom zasjedanju te zastupnici idu na ljetnu stanku.

- Bila je ovo prilika za oproštaj od kolega u vladajućoj većini. Donio je, kako kaže, kremšnite na taj sastanak, kako bi počastio svoje kolege, istaknuo je Vičević.

Čačić je poručio kako očekuje da će državni tajnici iz redova Reformista biti razriješeni sa svojih dužnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, nakon sastanka parlamentarne većine, naglasio je kako je Čačić na sastanku poručio da očekuje dobru suradnju iako Reformisti formalno odlaze u redove oporbe.  

U Banskim dvorima sastala se vladajuća većina. HRT-ov novinar Šime Vičević prije tog sastanka kazao je za podnevni Dnevnik da u vladajućim redovima nema pretjerane zabrinutosti zbog Čačićeve najave. 

- Još sinoć predsjednik Vlade je poručio da je koalicija stabilna sa ili bez jednog glasa iz redova Reformista, kazao je Vičević. 

 - Čak ako Natalija Martinčević prijeđe u oporbu, koalicija bi tada, umjesto 77, imala 76 ruku, što je još uvijek održivo, poručio je Vičević.

Također, predsjednik Vlade rekao je da nema nikakvog govora o opstrukciji projekta Sjever i da svi koalicijski partneri traže vidljivost, a Radimir Čačić, kaže premijer, to radi na sebi svojstven način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!