Danas se slavi katolički blagdan Tijelovo, procesija i u središtu Zagreba

16.06.2022.

11:35

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Velečasni Anđelko Katanec govorio je o blagdanu

Velečasni Anđelko Katanec govorio je o blagdanu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Danas se slavi katolički blagdan Tijelovo – punim nazivom "Svetkovina presvetog tijela i krvi Kristove", a obilježava se na prvi četvrtak poslije svetkovine Presvetoga Trojstva. 

- Ovaj blagdan nije originalan iz prvih stoljeća kršćanstva, nastao je poslije, ali se uklapa u jednu od većih crkvenih svečanosti koje mi zovemo svetkovine – blagdanima višeg stupnja kada su svi vjernici 'obvezni' doći u crkvu, ako nisu spriječeni. Osim Tijelova od tih većih svetkovina su Božić, Svi Sveti i Gospa, rekao je velečasni Anđelko Katanec iz crkve sv. Blaža u Zagrebu u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Blagdan Tijelovo prepoznatljiv je i po procesiji koja, objašnjava vlč. Katanec, predstavlja otajstvo da je Isus prisutan u tom tijelu - posvećenom kruhu na svetoj misi, pričesti.

- Na ovaj dan, mi taj kruh uzimamo i stavljamo u pokaznicu, jedan pozlaćeni i ukrašeni mostrant, pokaznica, koja se uzima u ruke i nosi izvan crkve u procesiji. Neki Tijelovo obilježavaju i klanjanjem, ali najpoznatije su te procesije koje su u određenim mjestima vrlo svečane. Time želimo izraziti naše štovanje i čašćenje da je Bog Isus zaista prisutan s nama po toj hrani koju nam daje za blagovanje.


Ideja za obilježavanje Tijelova na ovaj način dolazi iz Francuske, i to još od 13. stoljeća.

- U tom srednjem vijeku su Katari krivovjerjem obnavljali ta neka drvena, agnostička učenja da ono što Crkva slavi nije stvarno Isusovo tijelo nego neka simbolika, da mi time samo obnavljamo vjeru, te da Isus tu nije stvarno prisutan. Crkva je, želeći pojačati pobožnost prema pričesti, počela to naglašavati. Časna sestra Julija iz samostana kod francuskog gradića Liegea imala je neka mistična viđenja te svjetlosti s hostijom, i najviše je njenom zaslugom taj blagdan krajem 13. stoljeća proglašen svetkovinom Tijelova za opću crkvu. To su počeci, a kasnije se to razvijalo kroz različite pobožnosti i teologe, priča Katanec.

U Hrvatskoj se, dodaje, procesije danas razlikuju od mjesta do mjesta.

- Obično se posjećuju ili neke pripremljene kapelice ili već postojeće. Svako mjesto to organizira na svoj način. Procesije nisu nužne, njih se prikladno može napraviti. Nije dobro ako postanu nekakva atrakcija, trebaju biti izraz štovanja i vjere – smisao procesije je da mi u našoj vjeri budemo bolji i rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima.


Nakon dvije godine pauze uslijed COVID-pandemije, procesija u povodu Tijelova danas će se održati i u središtu Zagreba – zatvorit će se ulice, a očekuje se da će sudjelovati veliki broj ljudi. Župnik i rektor Bazilike Srca Isusova, pater Ivan Matić kaže kako su ove godine napokon odlučili obnoviti ovu već tradicionalnu Tijelovsku procesiju, koja se održava od 2015. godine. 


- Na Trgu kralja Tomislava blagoslivljat ćemo sve. Svete mise su kao i nedjeljom, a sastav u procesiji će manje-više biti kao prijašnjih godina – Kravat pukovnija, počasna vatrogasna postrojba, vatrogasna zajednica grada Zagreba, puhački orkestar ZET-a, a prvi put sudjelovat će i lovci Lovačkog saveza grada Zagreba. Željeli smo obuhvatiti sve one koji svojom nazočnošću mogu uveličati ovu proslavu i time pokazati da nam je to uistinu važno, zaključuje pater Matić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!