Kako upisati dijete u prvi razred osnovne, a da ne idete u školu

28.02.2023.

08:48

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Učenici

Učenici

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je Zadarsku županiju za provedbu pilot-projekta novog modela prijave učenika za upis u prvi razred osnovne škole, a od sljedeće godine isti će model biti primijenjen u cijeloj Hrvatskoj.

Za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska Tihomir Markulin, pomoćnik ravnatelja CARNET-a za podršku korisnicima, rekao je da je veza CARNET-a i upisa u osnovnu školu zapravo projekt e-Upisi koji se provodi posljednje 3 godine. 

- Radi se o informatizaciji cijele vertikale obrazovnog sustava. Upisi u osnovnu školu samo su jedan od modula koji je razvijen u cijelom projektu e-Upisi, kazao je Markulin. 

Markulin je objasnio da se nastoji informatizirati proces upisa u osnovnu školu. 

- Uvodimo niz prednosti za roditelje, nastavnike, osnivače pa i za Ministarstvo. Nije se mijenjao pravilnik, ovaj način upisa slijedi i dalje postojeći pravilnik, istaknuo je Markulin. 

Markulin: Roditelji će i dalje moći odlučivati u koju će školu upisati dijete


Markulin je rekao da će roditelji i dalje moći odlučivati u koju će školu upisati dijete. Sustav povlači podatke o mjestu prebivališta, ali roditelji koji zbog objektivnih razloga žele svoje dijete upisati u neku drugu školu mogu to učiniti putem sustava. 


- Sustav je podešen tako da u startu učenike raspoređuje prema upisnom području, povlači podatke iz javno dostupnih registara primarno je to registar Ministarstva unutarnjih poslova gdje se po prebivalištu učenika dodjeli u kojem upisnom području škole dijete pripada, dodao je Markulin. 


Markulin je kazao da je optimalan broj učenika u razrednom odjeljenju propisuje Državni pedagoški standard osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja.


- Nekakav optimum je 20 učenika po razrednom odjeljenju, minimalno je 14, a maksimalno je 28 učenika, rekao je Markulin. 

I dalje na snazi testiranje prije upisa 


Markulin je objasnio da testiranje prije upisa ostaje i dalje, a da aplikacija samo pomaže da se prvi korak predupisa digitalizira. 


- Roditelj i dalje mora fizički odvesti svoje dijete kod školskog liječnika, liječnika školske medicine. I dalje ga mora odvesti na testiranje kod školskog psihologa. I zadnji korak kada se odabere škola u koju se učenik upisuje tada se generira upisnica koju roditelj ispisuje iz sustava, ponovno je učitava u sustava i time se proces upisa završava, dodao je. 


Provedba pilot-projekta u Zadarskoj županiji

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je Zadarsku županiju za provedbu pilot-projekta novog modela prijave učenika za upis u prvi razred osnovne škole, a od sljedeće godine isti će model biti primijenjen u cijeloj Hrvatskoj, priopćeno je iz Zadarske županije.

- Pilot-projekt napreduje dobro, učenici se upisuju. Trenutačno smo u fazi upisa učenika s teškoćama u razvoju i to sve skupa će trajati do 30. ožujka, rekao je Markulin. 

Markulin: Od iduće školske godine trebao bi zaživjeti za sve osnovne škole u RH


Ako sve prođe dobro s pilot-projektom, model će uskoro zaživjeti na području cijele Hrvatske. 

- Od iduće školske godine trebao bi zaživjeti za sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj, dodao je. 

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!