Uoči utrke Run for Down: "Zapitamo se jesmo li išta napravili"

02.06.2023.

10:59

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Matea Visković i Klara Gracin

Matea Visković i Klara Gracin

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Udruga za sindrom Down Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Atletski klub Perpetuum mobile sutra, 3. lipnja, na Savskom nasipu u Zagrebu organiziraju donatorsku utrku pod nazivom Run for Down.

Okupljanje je u 9 sati na lokaciji Veslačka ulica 27, kod Veslačkog kluba Zagreb. Predsjednica Udruge za sindrom Down Grada Zagreba Natalija Belošević rekla je danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da su sve uplate od kotizacija namijenjene za rad udruge, koja zapošljava četiri terapeuta koji rade s djecom od 3 mjeseca starosti.


Za utrku se priprema i djevojčica sa sindromom Down Klara Gracin, koja je u Dobro jutro, Hrvatska rekla da se bavi i gimnastikom i plivanjem. A na razne načine pomaže i u udruzi.

- Pečem, kuham, slažem odjeću... Svašta smo radili, rekla je.

Klara Gracin

Klara Gracin

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Matea Visković, edukacijski rehabilitator Udruge za sindrom Down Grada Zagreba, objasnila je zašto je i dalje važno podizati razinu svijesti o sindromu Down u društvu.


- Taman se ponadamo da smo napravili super stvar, nema diskriminacije, nema isključivanja iz vrtića, iz škola, iz sportskih klubova... I onda se dogodi neka stvarno strašna situacija, jako neugodna situacija upućena prema roditeljima, odnosno prvenstveno prema djetetu. I onda se zapitamo živimo li stvarno u 21. stoljeću i jesmo li išta napravili, rekla je Visković.

@hrvatska_radiotelevizija Edukacijski rehabilitator Matea Visković objasnila je u @DobroJutroHrvatska zašto je i dalje važno podizati razinu svijesti o sindromu Down #hrt #downsyndrome #fyp #zavas ♬ original sound - HRT

- Puno sigurno jesmo napravili, kad usporedimo unazad 10 godina, ali imamo još puno, puno toga da bi se dogodila situacija kad sretnete dijete sa sindromom Down na ulici, kad vas pozdravi, da mu uzvratite pozdrav, da nema nekih čudnih ekspresija lica, komentara i slično. Isto tako, kad vas posluži u kafiću, da se ponašate kao i da vas poslužuje netko tipičnog razvoja, dodala je.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!