"Banke u Hrvatskoj nemaju motiv za povećanje kamatnih stopa"

23.03.2023.

08:39

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Hrvoje Serdarušić, financijski analitičar

Hrvoje Serdarušić, financijski analitičar

Foto: HTV/Ilustracija / HRT/Shutterstock

Prošlotjedna drama odvijala se u bankarskom sektoru, spominjale su se američka i švicarska banka, Credit Suisse prošli tjedan morala je zatražiti pomoć Švicarske nacionalne banke, koja joj je s 54 milijarde dolara osigurala likvidnost, američko tržište potresa politička oluja, nastavlja se potop malih i srednjih dionica. Upravo sinoć održana je konferencija za medije američkog Feda. A tiče li se sve to što se događa izvan naših granica i nas razgovarali smo s Hrvojem Serdarušićem, financijskim analitičarem. Hrvoje Serdarušić, financijski analitičar, za HRT emisiju Dobro jutro, Hrvatska, rekao je da je na jučerašnjoj sjednici Feda odlučeno da će temeljne kamatne stope biti u rasponu od 4,75 i 5 posto. 

- Promijenjen je rječnik koji je do sada vladao pa je rečeno u svijetlu nedavnih događanja da će njihova središnja banka Fed još jednom povećati kamatne stope i to će biti to, dodao je. 

Serdarušić je istaknuo da je nezaposlenost vrlo niska, naknade za nezaposlenost su povijesno niske, ali dodaje da je inflacija i dalje uporna, nalazi se u sektoru usluga i tu će ostati neko vrijeme i zato je Fed ponovio svoju ocjenu. 

UBS preuzeo Credit Suisse

Za pad Credit Suisse kazao je da se to može dogoditi bilo kojoj banki. 

- Suština bankarskog poslovanja je da svi depozitari ne dođu u isto vrijeme po svoj novac nego da banka time manipulira. Credit Suisse je propao zato što je jedan od njenih glavnih dioničara Saudijska nacionalna banka nije htjela dalje dokapitalizirati, problemi su zavreli, panika je krenula i cijene dionica su se iskorigirale na cijenu od 2 dolara po dionici, otišle su jako dolje. Onda je preko vikenda dogovoreno da ju preuzima UBS, rekao je Serdarušić. 

Hrvatske banke nemaju motiv za povećanjem kamatnih stopa 


Serdarušić je rekao da su hrvatske bake izrazito likvidne i puno bolje kapitalizirane. 


-  U Hrvatskoj imamo dva događaja u prošloj godini, konverzija na euro pa je dobar dio depozita došao iz sive ekonomije i drugo je što smo imali usklađenje s europskom regulativom, smanjili smo zahtjev za obveznom rezervom kada banka mora odvojiti dio novca koji drži za rezervu na to ju tjera centralna banka s propisom. Ona je smanjena s 9 na 1 posto i tu je dodatno oslobođeno pet milijardi eura, rekao je. 


- Banke u Hrvatskoj nemaju baš neki motiv da povećavaju kamatne stope jer imaju jako puno depozita, dodao je. 


Serdarušić je istaknuo da dokle ima i malo inflacije znači da cijene rastu te da je inflacija podnošljiva ako je rast do 2 posto godišnje. Dodao je i kako inflacija neće tako brzo nestati. 


- Bit ćemo sretni ako ne bude neke recesije ako i bude zadovoljit ćemo se s tim da bude kratka, kazao je Serdarušić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!